Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο στη διαβόητη φυλακή Εβίν του Ιράν, γνωστή για τη στέγαση πολιτικών κρατουμένων, δημοσιογράφων και ξένων υπηκόων, σύμφωνα με το BBC.
Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο έδειχναν φλόγες και καπνό στην τοποθεσία στην Τεχεράνη, ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί και εκρήξεις.
Ένας αξιωματούχος που επικαλείται τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είπε ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο, αλλά το βίντεο φαίνεται να δείχνει ότι η φωτιά συνεχίζεται μετά από αυτό.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι διαδηλώσεις, που λαμβάνουν χώρα εδώ και ένα μήνα, και η φωτιά δεν συνδέονται. Είπαν ότι η φωτιά ξέσπασε μετά από συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων, σε μια προφανή προσπάθεια να αποστασιοποιηθούν τα γεγονότα εκεί από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις. Εκατοντάδες κρατούνται στο Έβιν, όπου οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναφέρει επανειλημμένες κακοποιήσεις κρατουμένων.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρχικά εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν, αλλά ο ιστότοπος του δικαστικού σώματος Mizan.news την Κυριακή ανέφερε ότι τέσσερις τρόφιμοι πέθαναν από εισπνοή καπνού και άλλοι 61 τραυματίστηκαν. Ανέφερε ότι και οι τέσσερις που πέθαναν ήταν στη φυλακή με καταδίκες για ληστεία.
Δέκα κρατούμενοι νοσηλεύονται, με τέσσερις από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση, ανέφερε το Mizan. Ανέφερε ότι ορισμένοι κρατούμενοι προσπάθησαν να δραπετεύσουν αλλά απέτυχαν.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Κυριακή βίντεο από τα επακόλουθα της πυρκαγιάς, δείχνοντας καμένους τοίχους και ταβάνια σε ένα δωμάτιο που έλεγε ότι ήταν στον επάνω όροφο ενός εργαστηρίου ραπτικής στη φυλακή.
Μιλώντας μέσα από τη φυλακή, ο κυβερνήτης της Τεχεράνης είπε στην κρατική τηλεόραση ότι σημειώθηκε ταραχή σε μια πτέρυγα της φυλακής που φιλοξενούσε μικροεγκληματίες και η κατάσταση ήταν πλέον εντελώς ήρεμη.
Οι εικόνες που κοινοποίησε το IRNA φέρεται να δείχνουν τις ζημιές μέσα στη φυλακή μετά την πυρκαγιά.
Δραματικά πλάνα από τη φωτιά και τον καπνό δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ του Σαββάτου.
Σε πολλά βίντεο ακούγονταν πυροβολισμοί και εκρήξεις, ενώ σε άλλα ακούγονταν άνθρωποι έξω από τη φυλακή να φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα» – ένα από τα κύρια συνθήματα του αντικυβερνητικού κινήματος διαμαρτυρίας.
Ένα βίντεο φάνηκε να δείχνει αντικείμενα που εκτοξεύτηκαν στη φυλακή έξω από την περίμετρό της, ακολουθούμενα από τον ήχο μιας έκρηξης, σύμφωνα με το BBC Persian.
Μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από τη φυλακή, η κυκλοφορία σταμάτησε και αστυνομικοί των ΜΑΤ μπήκαν στις εγκαταστάσεις.
Ακόμη και μετά τον ισχυρισμό των ιρανικών μέσων ενημέρωσης ότι η ηρεμία είχε αποκατασταθεί, η κατάσταση στη φυλακή ήταν ακόμα τεταμένη, δήλωσε η Κασρά Νατζί του BBC Persian. Βίντεο συνέχισαν να εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τη φωτιά να καίει ακόμα και τον ήχο των πυροβολισμών.
Άλλες φωτογραφίες έδειχναν κρατούμενους στην οροφή ενός τμήματος της φυλακής όπου φυλάσσονται πολιτικοί κρατούμενοι και πολλοί από τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, είπε η Κασρά.
Οι οικογένειες ορισμένων κρατουμένων είπαν στο BBC ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τους συγγενείς τους, κάτι που κανονικά θα μπορούσαν να κάνουν, και ότι η σύνδεση με το Διαδίκτυο γύρω από τη φυλακή φαινόταν να έχει διακοπεί.
Οι Βρετανο-Ιρανοί διπλής υπηκοότητας Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράτκλιφ και Ανουσέχ Ασούρι είχαν κρατηθεί και οι δύο στη φυλακή Εβίν για αρκετά χρόνια με κατηγορίες κατασκοπείας, τις οποίες αρνήθηκαν, πριν από την απελευθέρωσή τους νωρίτερα αυτό το έτος.
Η φυλακή έχει επικριθεί εδώ και καιρό από δυτικές οργανώσεις για τα δικαιώματα. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τις αρχές στη φυλακή για χρήση απειλών για βασανιστήρια και φυλάκιση αορίστου χρόνου, καθώς και για μακρές ανακρίσεις και άρνηση ιατρικής περίθαλψης στους κρατούμενους.
Μια ομάδα χάκερ που αποκαλούν τους εαυτούς τους Edalat-e Ali (Δικαιοσύνη του Αλί) δημοσίευσε τον Αύγουστο του περασμένου έτους βίντεο με βίντεο παρακολούθησης που διέρρευσαν από τις φυλακές Εβίν που έδειχναν φρουρούς να χτυπούν ή να κακομεταχειρίζονται κρατούμενους.
Ορισμένες ξένες κυβερνήσεις των οποίων οι πολίτες κρατούνται στη φυλακή έχουν εκφράσει την ανησυχία τους.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα με «επείγουσα προσοχή», ενώ ο υπουργός Ασφαλείας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου το χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική εξέλιξη».
Από τον θάνατο της κας Αμινί πριν από πέντε εβδομάδες, ένα κύμα διαμαρτυριών έχει σαρώσει το Ιράν, η πιο τολμηρή πρόκληση για την Ισλαμική Δημοκρατία από την ίδρυσή της το 1979.
Πολλοί από αυτούς που πέθαναν ήταν έφηβοι.