ΑΘΗΝΑ
04:51
|
19.05.2024
Ο γερουσιαστής Πάτρικ Λειχι μπλόκαρε στρατιωτική βοήθεια 75 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο επικαλούμενος ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στην χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αίγυπτος έχασε πρόσθετη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια 75 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού ένας υψηλόβαθμος Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ μπλόκαρε τη χρηματοδότηση λόγω ανησυχιών για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κάιρο, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης πολιτικών κρατουμένων.

Ο γερουσιαστής Πάτρικ Λέιχι, πρόεδρος της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας, απέρριψε μια αξιολόγηση που προσφέρθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για να δικαιολογήσει τη βοήθεια, η οποία υπόκειται σε όρους βάσει νόμου που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο πέρυσι. Η επιτροπή έχει δικαιοδοσία για τη νομοθεσία περί δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ για την Αίγυπτο.

«Θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτόν τον νόμο, γιατί η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Αίγυπτο είναι θλιβερή», δήλωσε ο Λέιχι στο Reuters. «Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε το νόμο λόγω άλλων πολιτικών. Έχουμε όλοι την ευθύνη να τηρούμε το νόμο και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της δίκαιης διαδικασίας των κατηγορουμένων, είτε εδώ είτε στην Αίγυπτο», πρόσθεσε.

Οι όροι που θέτει το Κογκρέσο απαιτούν από την Αίγυπτο να σημειώσει «σαφή και συνεπή πρόοδο» όσον αφορά την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και την παροχή στους κρατούμενους με τη δέουσα νομική διαδικασία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χορηγούν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο ετησίως. Μεγάλο μέρος του δεν έχει όρους. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέκοψε στρατιωτική βοήθεια 130 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο τον Σεπτέμβριο λόγω γενικών ανησυχιών για τα δικαιώματα, αλλά είπε ότι θα επιτρέψει την καταβολή άλλων 75 εκατομμυρίων δολαρίων, επικαλούμενος την πρόοδο της αιγυπτιακής κυβέρνησης όσον αφορά τις πολιτικές κρατήσεις και τη δίκαιη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης περίπου 500 πολιτικοί κρατούμενοι φέτος.

Αλλά η Λέιχι αντιτάχθηκε σε αυτή την απόφαση. Οι συνομιλίες μεταξύ του γραφείου του και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέτυχαν να επιλύσουν το ζήτημα και η χρηματοδότηση των 75 εκατομμυρίων δολαρίων έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Κορυφαίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι για εκτεταμένες χρήσεις βίας, όπως βασανιστήρια και κράτηση δεκάδων χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων.

Ο Σίσι αρνήθηκε ότι η Αίγυπτος κρατά πολιτικούς κρατούμενους. Είπε επίσης ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας για την Αίγυπτο και ότι οι αρχές προωθούν τα δικαιώματα προσπαθώντας να παρέχουν βασικές ανάγκες, όπως θέσεις εργασίας και στέγαση.

Οι αναλυτές είπαν ότι οι δυτικές δυνάμεις είναι απρόθυμες να λάβουν σοβαρά μέτρα εναντίον ενός στρατηγικού συμμάχου, στην Αίγυπτο, που έχει διαμεσολαβήσει σε μακροχρόνια ζητήματα όπως η αραβο-ισραηλινή σύγκρουση και επίσης ελέγχει τη Διώρυγα του Σουέζ, έναν από τους σημαντικότερους ναυτιλιακούς δρόμους στον κόσμο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν περίπλοκη την αμερικανική σχέση με την Αίγυπτο. Η πολυπληθέστερη αραβική χώρα είναι ένας ζωτικός σύμμαχος και η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να δεσμεύεται να τη στηρίξει για αυτό που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκαλούν «νόμιμες αμυντικές ανάγκες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα