ΑΘΗΝΑ
08:15
|
07.05.2024
Το κόμμα του Ιμράν Χαν ζητά την άμεση προκήρυξη εκλογών, κατόπιν της επιτυχίας του στις εκλογές για την αναπλήρωση των «αποστατών» βουλευτών του Μαΐου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κόμμα του Ιμράν Χαν, που τον Απρίλιο αποπέμφθηκε από την πρωθυπουργία του Πακιστάν έπειτα από μία διαδικασία που χαρακτηρίστηκε και ως «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», πέτυχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις αναπληρωματικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή.

Από το σύνολο των 8 εδρών βουλευτών για τις οποίες έπρεπε να επαναληφθούν εκλογές, το Tehreek-e-Insaf (PTI) του Χαν κέρδισε τις έξι από τις επτά έδρες που διεκδίκησε. Το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP) που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό κέρδισε τις υπόλοιπες δύο έδρες.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο του Πακιστάν, ένας υποψήφιος μπορεί να διεκδικήσει πολλές έδρες και εάν κερδίσει πάνω από μία, θα πρέπει να επιλέξει ποιες θα αφήσει. Οι βουλευτικές θέσεις για τις οποίες διεξήχθησαν οι εκλογές της Κυριακής, έμειναν κενές όταν βουλευτές του PTI παραιτήθηκαν κατά την «αποστασία» καθαίρεσης του Χαν.

Κατόπιν της καθαίρεσής του, ο Καν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος και με κατηγορίες ότι παραβίασε την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, καταγγέλλει πως είναι το θύμα μιας «διεθνούς συνωμοσίας», πίσω από την οποία δείχνει την Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, ο Χαν αποδίδει την καθαίρεσή του και στη δράση του πακιστανικού στρατιωτικού κατεστημένου. Ο στρατός, άλλωστε, παίζει πολύ σημαντικό πολιτικό ρόλο στο Πακιστάν και το 2018 του είχε αποδοθεί πως έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο του Χαν στην εξουσία.

Αφότου καθαιρέθηκε, ο Χαν διενεργεί εκστρατεία ενάντια στο Δημοκρατικό Κίνημα του Πακιστάν (PDM), τον κυβερνητικό συνασπισμό που τον διαδέχθηκε κατηγορώντας το για διαφθορά και κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Παράλληλα, διεκδικεί την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αφού οι επόμενες εκλογές κανονικά προβλέπεται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023.

Το κόμμα του Χαν, θριάμβευσε και στις επαρχιακές αναπληρωματικές εκλογές της Παντζάμπ τον Ιούλιο, όπου κέρδισε 15 από τι 20 έδρες.

Το κόμμα του Χαν δε θα αναλάβει καμία από τις έδρες που κέρδισε την Παρασκευή, καθώς απέχει από το τρέχον Κοινοβούλιο της χώρας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά είναι ενδεικτικά της δημοφιλίας του.

«Οι πολίτες του Πακιστάν γνώριζαν πως ο Ιμράν Χαν δε θα γυρίσει στο Κοινοβούλιο, ωστόσο τον ψήφισαν. Αυτό δείχνει πως έχουν αποφασίσει ότι η χώρα χρειάζεται νέες εκλογές, οι οποίες αποτελούν το μόνο δρόμο προς τα εμπρός», ανέφερε ανώτερο στέλεχος του PTI στο Al Jazeera. «Εάν η κυβέρνηση δεν προκηρύξει εκλογές, θα ξεκινήσουμε έναν μακρύ αγώνα στο τέλος του μήνα και τότε θα είναι πολύ αργά για εκείνη», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στέλεχος του PTI και πρώην βουλευτής ανέφερε στο πρακτορείο:

«Αυτές οι εκλογές αφορούσαν δύο θέματα: πρώτον, το ότι το Πακιστάν πρέπει να είναι ένα κυρίαρχο κράτος, το οποίο δε θα πρέπει να διευθύνεται από καμία άλλη χώρα και δεύτερον, το ότι οι πολίτες επιθυμούν πρόωρες εκλογές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ράφα: το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

Ένας Οκτώβρης δικός μας, της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου-Μια έκκληση Ρώσων διανοουμένων και καλλιτεχνών

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα