ΑΘΗΝΑ
21:51
|
17.05.2024
Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, έσβησε σήμερα μονοκοντυλιά σχεδόν όλο το οικονομικό και φορολογικό πρόγραμμα του προκατόχου του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, έκανε σήμερα τις πρώτες εξαγγελίες για το οικονομικό πρόγραμμα που προτίθεται να εφαρμόσει «εξαφανίζοντας» σχεδόν όλο τον «μίνι-προϋπολογισμό» που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός του, Κουάσι Κουαρτέγκ στις 23 Σεπτεμβρίου προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις σε επενδυτές και χρηματαγορές.

Το μόνο που διατήρησε ήταν η ακύρωση της προγραμματισμένης αύξησης της εθνικής ασφάλισης κατά 1,25% και η μείωση της φορολογίας για αγορές ακινήτων.

Κατά τα λοιπά ο Τζέρεμι Χαντ (που πριν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών είχε διατελέσει υπουργός Υγείας και υπουργός Εξωτερικών) κατάργησε τη μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 20% στο 19%, τις περικοπές στους φορολογικούς συντελεστές μερισμάτων, την άρση των ρυθμίσεων που αφορούσαν τα εισοδήματα των πολύ πλούσιων, το πάγωμα στους φόρους αλκοολούχων ποτών, κ.α.

Ανακοίνωσε επίσης πως θα διατηρηθεί ως τον Απρίλιο του 2023 (αντί διετούς διάρκειας) το ενεργειακό πακέτο για την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς σχεδιάζεται να αναθεωρηθεί ανάλογα με τα δεδομένα ώστε «να κοστίσει στον φορολογούμενο πιο λίγα» ενδεχομένως από το αρχικό.

Υποστήριξε πως το δικό του πρόγραμμα και οι αλλαγές στη φορολογία που δρομολογεί «θα φέρουν αυτοπεποίθηση και σταθερότητα» και θα εξοικονομήσουν 32 δις. το χρόνο.

Στο μεταξύ η καρέκλα της πρωθυπουργού Λιζ Τρας δείχνει να «τρίζει» καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου ήδη 100 Συντηρητικοί βουλευτές αναζητούν τρόπους να την ανατρέψουν παρότι το καταστατικό του κόμματος εμποδίζει μία τέτοια εξέλιξη τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες…

Εκπρόσωπος της Τρας διέψευσε σήμερα το μεσημέρι πως η πρωθυπουργός σκέφτεται να παραιτηθεί προσθέτοντας πως «θα παραμείνει αφοσιωμένη στην αποκατάσταση της σταθερότητας της οικονομίας και της προώθησης της ανάπτυξης». Αργότερα απόψε η Τρας αναμένεται να προβεί σε δημόσιες ανακοινώσεις σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει πλέον την παραμονή της στην εξουσία, περίπου ενάμιση μήνα αφότου ανέλαβε το «τιμόνι» του Ηνωμένου Βασιλείου από τον προκάτοχό της, Μπόρις Τζόνσον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα