ΑΘΗΝΑ
21:26
|
26.06.2024
Η μεικτή περίπολος στρατιωτών και πολιτών, πιάστηκε σε ενέδρα στην περιοχή Μπουρούμ, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον έντεκα νεκροί, τρεις στρατιώτες και οχτώ πολίτες βοηθητικούς του στρατού, μετά από την επίθεση ομάδας ατόμων φερόμενων ως τζιχαντιστών σε βόρειο τομέα της Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Η μεικτή περίπολος στρατιωτών και πολιτών, πιάστηκε σε ενέδρα στην περιοχή Μπουρούμ, είπε μια πηγή. Μια άλλη πηγή, επιβεβαιώνοντας την επίθεση, είπε ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, προσθέτοντας ότι δύο άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Η ενέδρα έγινε κοντά στο Σιλμάνγκουε, στην επαρχία Ναμεντέγκα, είπε η πηγή.

Η επίθεση διαπράχθηκε δύο εβδομάδες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου από τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ εναντίον του αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά και την επομένη της αναγόρευσης του λοχαγού Τραορέ στο αξίωμα του μεταβατικού προέδρου.

Επρόκειτο για το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο μέσα σε οκτώ μήνες, που συνδεόταν και αυτό με την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα, η οποία μετατράπηκε σε εστία της βίας τζιχαντιστικών οργανώσεων τα τελευταία επτά χρόνια.

Την 24η Ιανουαρίου, στρατιωτικοί υπό τον αντισυνταγματάρχη Νταμιμπά επέβαλαν στρατιωτική χούντα, που ονόμασε τον εαυτό της Πατριωτικό Κίνημα για τη Σωτηρία και την Παλινόρθωση (Mouvement patriotique pour la sauvegarde et la restauration, MPSR). Ανέτρεψαν τον πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, που είχε κατηγορηθεί για ανικανότητα μπροστά στην κλιμάκωση των επιθέσεων τζιχαντιστών.

Όμως η κλιμάκωση της βίας συνεχίστηκε τους τελευταίους οκτώ μήνες και, με φόντο τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης, εκδηλώθηκε νέο πραξικόπημα την 30ή Σεπτεμβρίου, που έφερε στην ηγεσία του MPSR τον λοχαγό Τραορέ, για να αναδιοργανωθεί «η μετάβαση» και να αντιμετωπιστεί η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ως προς την ασφάλεια, σύμφωνα με τη στρατιωτική χούντα.

Από το 2015, όπως και γειτονικές της χώρες (Νίγηρας, Μαλί), η Μπουρκίνα Φάσο, ειδικά το βόρειο και το ανατολικό της τμήμα, έχει βυθιστεί σε κρίση εξαιτίας των ασταμάτητων επιθέσεων ένοπλων τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου δύο εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί.

Πάνω από το 40% της επικράτειας τελεί εκτός του ελέγχου του κράτους, κατά τους επίσημους αριθμούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Χούθι λένε πως χτύπησαν το πλοίο MSC Manzanillo στη Χάιφα

ΟΗΕ: Καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Νταγκεστάν της Ρωσίας

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Σκηνικό αποκάλυψης» εάν επεκταθεί ο πόλεμος στον Λίβανο

Γεραπετρίτης: Αδύνατη η ειρηνευτική διαδικασία αν συνεχιστεί ο πόλεμος στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα