ΑΘΗΝΑ
02:43
|
19.04.2024
Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης σήμερα το απόγευμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο νέος επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας θα ανακοινώσει λεπτομέρειες για τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης, σήμερα Δευτέρα, δύο εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές που ανησυχούν για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών μέσων, ο Τζέρεμι Χαντ, που διαδέχτηκε τον αποπεμφθέντα από την πρωθυπουργό Κουάσι Κουαρτένγκ, αναμένεται να παραιτηθεί από τα περισσότερα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, λιγότερο από έναν μήνα πριν, στις 23 Σεπτεμβρίου.

Τα σχέδια των Τρας και Κουαρτένγκ, για φορολογικές περικοπές 45δισ. λιρών – συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του φόρου εισοδήματος για τα άτομα με τα υψηλότερα εισοδήματα – χωρίς συνοδευτική εκτίμηση για τον τρόπο που θα καλυφθεί το κενό εσόδων, οδήγησαν τη λίρα σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου με το κόστος του κρατικού δανεισμού να  εκτινάσσεται στα ύψη. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να παρέμβει για να αγοράσει κρατικά ομόλογα προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ευρύτερη οικονομία.

Η κυβέρνηση έκτοτε εγκατέλειψε μέρη του σχεδίου μείωσης φόρων και ανακοίνωσε ότι θα κάνει μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική δήλωση στις 31 Οκτωβρίου. Όμως η αγορά παρέμεινε ανάστατη και ο νέος υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει σε μια δήλωση για να ηρεμήσει τα νερά νωρίτερα, και συγκεκριμένα σήμερα στις 5.30 ώρα Ελλάδας.

Στην σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι ο Τζέρεμι Χαντ «θα παρουσιάσει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο που θα στηρίξει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα» και πως το υπόλοιπο σχέδιο θα παρουσιαστεί στις 31 Οκτωβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Διευκρινίζεται ότι στόχος είναι «να διασφαλιστεί ότι τα δημόσια οικονομικά θα είναι βιώσιμα και θα υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη».

Ο Χαντ πέρασε το Σαββατοκύριακο με κρίσιμε συνομιλίες με την πρωθυπουργό και συναντήθηκε επίσης με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, και τον Επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Χρέους της κυβέρνησης.

Το οικονομικό φιάσκο έχει φέρει την Λιζ Τρας σε δύσκολη θέση, με συντηρητικούς βουλευτές να σκέφτονται ακόμα και την εκδίωξή της, έξι μόλις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία της.

Απόψε το βράδυ αναμένεται να συναντηθούν κορυφαίοι βουλευτές των Τόρις, πολλοί από τους οποίους υποστηρίζουν τον Ρίσι Σουνάκ -που έχασε την εκλογή από την Τρας-, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 100 υπογραφές μομφής κατά της πρωθυπουργού.

Η Λιζ Τρας, προσπαθώντας να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση, ξεκινά επαφές με βουλευτές και στελέχη των Τόρις κόμματος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να κάνει και μια ομιλία προς τους Βρετανούς μετά τη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου απόψε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα