ΑΘΗΝΑ
03:56
|
20.05.2024
Ο νέος τουρκικός πύραυλος Tayfun της εταιρίας Roketsan μπορεί να πλήξει δεκάδες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Στη δοκιμή ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς στη Μαύρη Θάλασσα προχώρησε σήμερα η Τουρκία στο πλαίσιο του πυραυλικού προγράμματος Tayfun (Τυφώνας).

Η πλατφόρμα εκτόξευσης στήθηκε νωρίς το πρωί στις 7.00 (τοπική ώρα) στο λιμάνι της πόλης Ριζούντα της βορειοανατολικής Τουρκίας.

Το βλήμα, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Roketsan, πέταξε 561 χιλιόμετρα πριν πέσει στα ανοικτά των ακτών του λιμανιού της Σινώπης.

Στο δυνητικό στόχαστρο του νέου τουρκικού πυραύλου πέφτουν ξεκάθαρα περιοχές της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου από τη Συρία και το Ιράκ, ως τον Λίβανο και το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ήδη κάποιοι Τούρκοι αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν τα νέα δεδομένα που μπορεί να προκαλέσει η μαζική παραγωγή ενός τέτοιου πυραύλου, εγχώριας κατασκευής, σημαδεύοντας ξεκάθαρα περιοχές της Ελλάδας ως τα ελληνοαλβανικά σύνορα…

Το 2019 η Τουρκία είχε πάρει το ρωσικό προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα  S-400 με την προσδοκία πως θα καταφέρει να επιτύχει συνεργασία που θα τη βοηθήσει να αναπτύξει εγχώριο αντιπυραυλικό πρόγραμμα.

Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ που τις επέβαλε μία σειρά κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανάσχεσης της συνεργασίας με την αμερικανική πολεμική βιομηχανία Lockheed Martin Corp και την αγορά μαχητικών F-35.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας πραγματοποιεί μαζική συγκέντρωση με ξένους συμμάχους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα