Η Αυστραλία δεν θα αναγνωρίζει πλέον την Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανατρέποντας την απόφαση που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον το 2018, ακολουθώντας την αντίστοιχη πολιτική στροφή των ΗΠΑ.
«Σήμερα η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την προηγούμενη και μακροχρόνια θέση της Αυστραλίας ότι το ζήτημα της Ιερουσαλήμ είναι ένα ζήτημα τελικού καθεστώτος που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Πένυ Γουόνγκ.
«Αυτό αντιστρέφει την αναγνώριση της Δυτικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την κυβέρνηση Μόρισον», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι η πρεσβεία της Αυστραλίας θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ.
Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης Αλμπανέζε, σε μία λύση λύση δύο κρατών «στην οποία το Ισραήλ και ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα συνυπάρχουν, με ειρήνη και ασφάλεια, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων». «Δεν θα υποστηρίξουμε μια προσέγγιση που υπονομεύει αυτή την προοπτική», πρόσθεσε.
Η Αυστραλία θα είναι «πάντα σταθερός φίλος του Ισραήλ», ανέφερε η Πένυ Γουόνγκ, προσθέτοντας ότι η Αυστραλία «υποστηρίζει, εξίσου ακλόνητα, τον παλαιστινιακό λαό».
Το Ισραήλ επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστραλίας με τον πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ να κάνει λόγο για μια «βιαστική απάντηση σε μια λανθασμένη πληροφορία του Τύπου». «Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια και ενωμένη πρωτεύουσα του Ισραήλ και τίποτα δεν θα το αλλάξει ποτέ αυτό», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «Δεν μπορούμε παρά να ευχόμαστε η αυστραλιανή κυβέρνηση να διευθετεί τα άλλα ζητήματά της με πιο σοβαρό και επαγγελματικό τρόπο», χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια «λανθασμένη πληροφορία του Τύπου» αναφερόταν.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε τον Αυστραλό πρεσβευτή για εξηγήσεις.
Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
Το Ισραήλ θεωρεί ως πρωτεύουσα ολόκληρη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού τομέα που προσάρτησε μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1967, ενώ οι Παλαιστίνιοι, με ευρεία διεθνή υποστήριξη, θέλουν την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους που ελπίζουν να ιδρύσουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη Τράπεζα και τη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει τη μεταφορά της πρεσβείας του στην Ιερουσαλήμ, ενώ η Ονδούρα, η Γουατεμάλα και το Κοσσυφοπέδιο είναι οι μόνες χώρες, εκτός των ΗΠΑ , που διατηρούν πρεσβείες στην πόλη.