ΑΘΗΝΑ
19:05
|
20.05.2024
Η προσπάθεια των ΗΠΑ για ξένη αποστολή στο έδαφος της Αϊτής με τα γνωστά προσχήματα προκαλεί αντιδράσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον αϊτινό λαό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκρούσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταγράφηκαν κατά τη συνεδρίαση τους σώματος αργά το βράδυ της Δευτέρας στην Νέα Υόρκη μεταξύ χωρών που υποστηρίζουν δύο διαφορετικά σχέδια απόφασης.

Το ένα σχέδιο απόφασης προτείνει την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων «όχι του ΟΗΕ» με «περιορισμένη διάρκεια» και αποστολή «πλαισιωμένη με προσοχή» με πιθανότερο επικεφαλής τις ΗΠΑ. Προκαλεί δε μαζικές διαδηλώσεις στην Αϊτή καθώς ο λαός έχει ακόμη νωπές τις αναμνήσεις από άλλες ξένες αποστολές που έγιναν μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια με πρόσχημα τάχα την διάσωσή του από την αποσταθεροποίηση και τη φτώχεια…

Το άλλο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προτείνει την επιβολή κυρώσεων (ταξιδιωτικών περιορισμών, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, «στοχευμένο» εμπάργκο όπλων κ.α.) εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και των αρχηγών τους που είναι σχεδόν κοινό μυστικό πως εξοπλίζονται και στηρίζονται παρασκηνιακά  από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ πάντως φαίνεται πως επιχειρούν, έστω και προσεκτικά, την αξιοποίηση της τωρινής έκρυθμης κατάστασης στη φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου  για να επαναφέρουν τα στρατεύματά τους με πρόσχημα την «σταθεροποίηση» και την «εξομάλυνση».  Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ το υπαινίχθηκε χτες βράδυ λέγοντας πως η πρόταση για την ανάπτυξη ξένης στρατιωτικής αποστολής θα βοηθήσει στην βελτίωση της «κατάστασης ασφαλείας» ώστε να παραδοθεί απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια εφόσον ηγείται αυτής της δύναμης «μία χώρα εταίρος η οποία θα διαθέτει σημαντική και απαραίτητη εμπειρία ώστε αυτή η προσπάθεια να είναι αποτελεσματική»…

Την πρόταση αυτή υποστηρίζουν αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά πολλές χώρες έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους επικαλούμενες τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Αϊτή κατά μιας ενδεχόμενης ξένης παρέμβασης στη χώρα αλλά και τα προβλήματα που δημιούργησαν προηγούμενες αντίστοιχες αποστολές.

Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η Κίνα βλέπουν τις έντονες διαδηλώσεις χιλιάδων Αϊτινών που αντιτάσσονται στο ενδεχόμενο μίας νέας στρατιωτικής αποστολής στη χώρα τους και αντιτίθενται σε αυτό εξηγώντας, μεταξύ άλλων, πως η ανίκανη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί δεν έχει καν τη νομιμότητα. Ο Κινέζος πρέσβης στονΟΗΕ, Γκενγκ Σουάνγκ, πρότεινε να επικρατήσει «σύνεση» επισημαίνοντας πως με μία αϊτινή κυβέρνηση που αδυνατεί να κυβερνήσει «η αποστολή μιας τέτοιας δύναμης άμεσης δράσης θα έχει τη στήριξη διάφορων πλευρών στην Αϊτή ή θα αντιμετωπίσει αντίσταση, δηλαδή θα προκαλέσει βίαιες αντιπαραθέσεις με τον πληθυσμό».

Η Κίνα έτσι εξέφρασε την υποστήριξή της επί της αρχής – αφού ζήτησε κάποιες «τροποποιήσεις»– σε ένα δεύτερο σχέδιο απόφασης που καταρτίζεται και το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων.

Διαφορετική άποψη απέναντι στις δύο θέσεις είχε ο Ρώσος Πρέσβης στον ΟΗΕ.

Ο Ντμίτρο Πολιάνσκι απέρριψε την πρόταση για κυρώσεις καταγγέλλοντας μία «βιαστική διαδικασία». Τις κυρώσεις έχει απορρίψει η Ρωσία η οποία κατήγγειλε μια «βιαστική» διαδικασία.  Σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στις ΗΠΑ, ο Ρώσος πρεσβευτής πρότεινε «να εξεταστούν όλες οι επιπτώσεις μιας αποστολής» ξένων ομάδων, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» «τις παρεμβάσεις στην πολιτική διαδικασία στην Αϊτή» από την πλευρά «γνωστών περιφερειακών παραγόντων που θεωρούν την αμερικανική ήπειρο πίσω αυλή τους».

Είναι χαρακτηριστικό πως η στάση της Ρωσίας στον ΟΗΕ προκαλεί το ενδιαφέρον χιλιάδων Αϊτινών πολιτών που αντιτίθενται σε νέα ξένη στρατιωτική αποστολή στο έδαφος της χώρας τους. Το περασμένο Σάββατο σε μία μαζική διαδήλωση στο Πορτ_Ο_Πρενς ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια ρωσικές σημαίες ζητώντας από τη Μόσχα αλλά και το Πεκίνο να ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά μίας πρότασης για ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο αϊτιινό έδαφος.

Η ψηφοφορία επί των σχεδίων απόφασης αναμένεται τις επόμενες μέρες αν και ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πορτογαλική νεολαία πέφτει στα δόκανα της Ακροδεξιάς

Δημοσκόπηση Οpinion Poll: Μικρή αύξηση ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου έξω από την Κνέσετ

Το Κίεβο λέει πως χτύπησε τα ρωσικά πλοία Κόβροβετς και Τσικλόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα