ΑΘΗΝΑ
13:05
|
04.05.2024
Καθώς ο Σι ετοιμάζεται για τρίτη θητεία στη θέση του γραμματέα του ΚΚ Κίνας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας σύγκρουσης στην Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αποτελεί πρόκληση για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, αλλά παρά την «εμφάνιση σαφώς αντίπαλων τάσεων», υπάρχουν και «συνεργατικές πτυχές» στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η προώθηση της παγκόσμιας υγείας.

Αυτές ήταν μερικές από τις παρατηρήσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια μιας συζήτηση με την πρώην υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Καθώς ο Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζεται για μια τρίτη πενταετή θητεία στη θέση του γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε πως η ανταγωνιστικές τάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο επίκεντρο.

«Έχουμε δει μια πολύ διαφορετική Κίνα να αναδύεται τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ. Με περισσότερη καταστολή στο εσωτερικό. Πιο επιθετική στο εξωτερικό. Και σε πολλές περιπτώσεις, αυτό αποτελεί πρόκληση για τα δικά μας συμφέροντα, καθώς και για τις δικές μας αξίες», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου προσδιορίζει την Κίνα ως σκληρό ανταγωνιστή.

Τόνισε όμως, ότι ορισμένα από τα «μεγάλα προβλήματα» όπως το κλίμα και η παγκόσμια υγεία είναι «πολύ πιο δύσκολο να επιλυθούν» εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα «δεν συνεργαστούν».

Τεράστιοι οι κίνδυνοι από μια σύγκρουση στην Ταϊβάν

Στο Πεκίνο, ο Σι εξέθεσε 15 κύρια σημεία σε μια ομιλία του στους σχεδόν 2.300 αντιπροσώπους του ΚΚΚ την Κυριακή, δεσμευόμενος να «προστατεύσει αποφασιστικά την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική σταθερότητα», να εκσυγχρονίσει τον κινεζικό στρατό και να πιέσει για την ενοποίηση της «πατρίδας», αναφερόμενος στο να τεθεί η Ταϊβάν υπό τον έλεγχο της Κίνας.

Στο Στάνφορντ, ο Μπλίνκεν, επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και προειδοποίησε για τρομακτικές συνέπειες εάν υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή.

Το Πεκίνο θεωρεί πλέον το status quo στην Ταϊβάν «μη αποδεκτό πλέον» και επιδιώκει να φέρει την αυτοδιοικούμενη δημοκρατία υπό τον έλεγχο του, πιθανώς με τη βία, είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Ο όγκος της εμπορικής κίνησης που περνά καθημερινά από τα στενά της Ταϊβάν είναι τέτοιος που ο αντίκτυπος στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο θα είναι τεράστιος, αν διαταρασσόταν ως αποτέλεσμα μιας κρίσης», τόνισε και πρόσθεσε τις ανησυχίες του για την παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών σε μια τέτοια περίπτωση.

Η τεχνολογία θα καθορίζει τον ανταγωνισμό στη μεταψυχροπολεμική εποχή

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συζήτηση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, έκανε λόγο για μια παγκόσμια κρίση, πέρα από την Κίνα, λέγοντας ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας έφερε το τέλος της μεταψυχροπολεμικής εποχής με την τεχνολογία να είναι αυτή που θα καθορίσει στο εξής τον ανταγωνισμό μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής», είπε. «Η τεχνολογία θα ανανεώσει με πολλούς τρόπους τις οικονομίες μας. Θα μεταρρυθμίσει τους στρατούς μας. Θα αναδιαμορφώσει τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Και έτσι αποτελεί βαθιά πηγή εθνικής δύναμης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα