ΑΘΗΝΑ
08:16
|
03.05.2024
Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στο Παρίσι και σε όλη τη χώρα. Στους δρόμους ο δημόσιος τομέας ενόψει του προϋπολογισμού Μακρόν για το 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα γαλλικά συνδικάτα ξεκινούν πανεθνική απεργία σήμερα Τρίτη, διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και θέτοντας στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μια από τις πιο σκληρές προκλήσεις του από την επανεκλογή του τον Μάιο.

Η απεργία, η οποία θα επηρεάσει πρωτίστως δημόσιους τομείς όπως τα σχολεία και οι μεταφορές, είναι μια επέκταση της κυλιόμενης απεργίας, που διαρκεί εβδομάδες στα μεγάλα διυλιστήρια της Γαλλίας και έχει φέρει σε αταξία τον εφοδιασμό των πρατηρίων καυσίμων.

Οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ελπίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα ενεργοποιηθούν από την απόφαση της κυβέρνησης να αναγκάσει ορισμένους από αυτούς να επιστρέψουν στη δουλειά τους στις αποθήκες βενζίνης για να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τη ροή των καυσίμων, μια κίνηση που υποστηρίζουν ότι θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην απεργία.

Το αριστερό συνδικάτο CGT ζήτησε να συνεχιστεί η απεργία για τέταρτη εβδομάδα στην TotalEnergies, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία πετρελαίου κατέληξε σε συμφωνία που περιλαμβάνει αύξηση 7% και μπόνους την Παρασκευή με άλλα, πιο μετριοπαθή, συνδικάτα. Η CGT απαιτεί αύξηση μισθών κατά 10%, επικαλούμενη τον πληθωρισμό και τα τεράστια κέρδη της εταιρείας.

Ταυτόχρονα, η Eurostar ανακοίνωσε ότι ακυρώνει ορισμένα τρένα μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού λόγω της απεργίας.

Ο γαλλικός δημόσιος σιδηροδρομικός φορέας SNCF δήλωσε ότι η κυκλοφορία στις τοπικές συνδέσεις μειώθηκε κατά 50%, αλλά ότι δεν υπήρξαν σημαντικές διακοπές στις εθνικές γραμμές.

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, οι απεργίες έχουν ήδη επεκταθεί σε άλλα μέρη του ενεργειακού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού γίγαντα EDF, όπου οι εργασίες συντήρησης ζωτικής σημασίας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης θα καθυστερήσουν.

Ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου FNME-CGT δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι απεργίες επηρεάζουν τις εργασίες σε 10 γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς, με περαιτέρω καθυστερήσεις συντήρησης σε 13 αντιδραστήρες και τη γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειωμένη συνολικά κατά 2,2 γιγαβάτ.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα έχουν επίσης καλέσει να συμμετάσχουν στην απεργία της Τρίτης, με πιθανές διακοπές σε σχολεία και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις.

Οι απεργίες γίνονται σε ένα τεταμένο πολιτικό πλαίσιο καθώς η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να περάσει τον προϋπολογισμό του 2023 χρησιμοποιώντας ειδικές συνταγματικές εξουσίες που θα της επιτρέψουν να παρακάμψει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, δήλωσε την Κυριακή η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα, με μία στο Παρίσι να ξεκινά στις 12:00 τοπική ώρα.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν για την άνοδο των τιμών. Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (La France Insoumise), Ζαν-Λυκ Μελανσόν, διαδήλωσε μαζί με τη φετινή βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Αννι Ερνό.

Ο Μελανσόν κήρυξε και αυτός γενική απεργία για την Τρίτη, ενώ μπλοκ του LFI σκοπεύει να συμμετέχει στις διαδηλώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα