ΑΘΗΝΑ
10:11
|
26.04.2024
Η Κίνα είναι εκ των μεγαλύτερων εταίρων της Βολιβίας, γεγονός που τη βάζει στο παιχνίδι με αξιώσεις, χωρίς να αποκλείεται να επιλεχθεί η ρωσική πλευρά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερις κινεζικές εταιρείες και ένας ρωσικός όμιλος διαγκωνίζονται για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιθίου της Βολιβίας, καθώς η αριστερή κυβέρνηση της Βολιβίας πλησιάζει σε απόφαση για έναν πιθανό εταίρο για την κρατική εταιρεία λιθίου Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB), με είδος συνεργασίας που θα καθοριστεί.

Πηγές, που είναι γνώστες αυτού του σκληρού ανταγωνισμού, επιβεβαίωσαν στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti ότι ο ρωσικός όμιλος Uranium One, θυγατρική της TENEX της Rosatom, θα διαγωνιστεί στο επόμενο στάδιο, απέναντι στις τέσσερις κινεζικές εταιρείες και την Breakthrough Energy Ventures του Μπιλ Γκέιτς, που είναι ο μόνος δυτικός διεκδικητής.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η μορφή της συμφωνίας που θα κάνει η Βολιβία. Ο Κάρλος Ράμος, εκτελεστικός πρόεδρος της YLB, απάντησε σε ερωτήσεις λέγοντας ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη σύμβαση θα «σεβόταν τους νόμους μας και θα επιδίωκε το μέγιστο όφελος για τον λαό της Βολιβίας». Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής, επικαλούμενος συμφωνίες εμπιστευτικότητας, και δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει πολιτική πίεση για προώθηση Ρώσων και Κινέζων παικτών.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, η Βολιβία διαθέτει τους μεγαλύτερους στον κόσμο πόρους λιθίου, ενός μετάλλου που είναι στρατηγικά σημαντικό για την παραγωγή μπαταριών και τα τελευταία χρόνια διαδραμάτιζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο εν μέσω της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων.

Σήμερα, η ζήτηση για το μέταλλο είναι σχεδόν ίση με την προσφορά, αλλά μεσοπρόθεσμα η πρώτη θα υπερέβαινε τους όγκους παραγωγής, υπό την προϋπόθεση ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα παραμείνουν υψηλές. Παράλληλα, οι τιμές του λιθίου έχουν αυξηθεί πάνω από 10 φορές από τα τέλη του 2020 και θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλές μεσοπρόθεσμα για να διατηρήσουν την προσφορά, εκτιμούν οι ειδικοί.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Βολιβίας και οι κινεζικές τράπεζες και εταιρείες έχουν χρηματοδοτήσει πολλές υποδομές στη χώρα, γεγονός που βάζει στο παιχνίδι με αξιώσεις τις τέσσερις κινεζικές εταιρείες, χωρίς κανείς να αποκλείει να επιλεχθεί η ρωσική πλευρά.

Εάν η YLB επιλέξει τη ρωσική εταιρεία, η Μόσχα θα εξασφαλίσει αδιάκοπες προμήθειες λιθίου, τονίζει ο επικεφαλής του Κέντρου Ιβηροαμερικανικών Σπουδών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, Βίκτορ Χέιφετς, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δεν υπάρχουν πολλά κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο, ενώ η Αργεντινή και η Χιλή έχουν σχεδόν σταματήσει τις εξαγωγές τους προς τη Μόσχα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα