ΑΘΗΝΑ
17:59
|
19.04.2024
Για δεύτερη φορά, σε συγγραφέα από τη Σρι Λάνκα το βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον συγγραφέα από τη Σρι Λάνκα Σεχάν Καρουνατιλάκα απονεμήθηκε, χθες, Δευτέρα, το βράδυ το περίβλεπτο Booker Prize για τη μυθοπλασία, για το μυθιστόρημά του «Τα επτά φεγγάρια του Μάλι Αλμέιντα» (The Seven Moons of Maali Almeida).

Η κριτική επιτροπή χαρακτήρισε το βιβλίο του «ταξίδι με τρενάκι του λούνα παρκ στη ζωή και τον θάνατο» και εξήρε «το εύρος, την ικανότητα, την τόλμη, την ασέβεια και την ιλαρότητά» του.

Στις σελίδες του, μόλις δεύτερου μυθιστορήματός του, ο Σεχάν Καρουνατιλάκα ξετυλίγει, με γερές δόσεις μαύρου χιούμορ, μια υπόθεση δολοφονίας στο Κολόμπο, την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, τη δεκαετία του 1990, εν μέσω του ανελέητου εμφυλίου πολέμου, με πρωταγωνιστή έναν πολεμικό φωτορεπόρτερ, τζογαδόρο και ομοφυλόφιλο που κρατά μυστικό τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Σεχάν Καρουνατιλάκα απευθύνθηκε στον λαό της Σρι Λάνκα στα Ταμίλ και τα Σινχαλέζικα. «Γράφω αυτά τα βιβλία για σένα… Ας συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε αυτές τις ιστορίες», είπε και εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα πως στο «όχι πολύ μακρινό μέλλον», η Σρι Λάνκα «θα συνειδητοποιήσει ότι (…) η διαφθορά, η υποκίνηση του ρατσισμού, η ευνοιοκρατία δεν ωφέλησαν και δεν θα ωφελήσουν ποτέ κανέναν».

Το λογοτεχνικό βραβείο τού παρέδωσε στο Λονδίνο η βασιλική σύζυγος Καμίλα, σε μια από τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις της αφότου ανέβηκε στον θρόνο ο σύζυγός της, πλέον ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄. Επρόκειτο για την πρώτη τελετή απονομής του Μπούκερ που έγινε διά ζώσης από το 2019, εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Σεχάν Καρουνατιλάκα, 47 ετών, είναι ο δεύτερος συγγραφέας από τη Σρι Λάνκα στον οποίο απονέμεται το βραβείο, μετά τον Μάικλ Οντάτζε το 1992 για τον «Άγγλο Ασθενή».

Πέρυσι το βραβείο έλαβε ο νοτιοαφρικανός λογοτέχνης Ντέιμον Γκάλγκουτ για το μυθιστόρημά του «Η υπόσχεση» (The Promise), που εξιστορεί τη ζωή οικογένειας λευκών γαιοκτημόνων στη Νότια Αφρική μετά το απαρτχάιντ.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Χάρις Αλεξίου σε εκστρατεία του Spotify στην Τάιμς Σκουέαρ της Ν.Υόρκης

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της Ελλάδας στην 60η Μπιενάλε Βενετίας

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό 202 εκατομμυρίων ετών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα