ΑΘΗΝΑ
00:46
|
22.09.2024
Ο νέος πρωθυπουργός ψηφίστηκε από τους 103 βουλευτές των τριών δεξιών κομμάτων και από τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες (SD), που αριθμούν 73 έδρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατόπιν της συμφωνίας στήριξής του και από το ακροδεξιό SD, o Ουλφ Κρίστερσον, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος των Μετριοπαθών, εξελέγη χθες Πρωθυπουργός από το σουηδικό κοινοβούλιο.

Ο Κρίστερσον, μέσω της προσέγγισης της παραδοσιακής Δεξιάς με το εθνικιστικό, ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, εξασφάλισε 176 ψήφους υπέρ του, με 173 βουλευτές να ψηφίζουν εναντίον του.

Ο ηγέτης των Μετριοπαθών και νέος πρωθυπουργός ψηφίστηκε από τους 103 βουλευτές των τριών δεξιών κομμάτων (68 οι Μετριοπαθείς, 19 οι Χριστιανοδημοκράτες και 16 οι Φιλελεύθεροι) και από τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες (SD), που αποτελούν το πρώτο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας με 73 έδρες. Είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Σουηδίας που η άκρα δεξιά συμμετέχει στην κυβέρνηση.

«Τώρα η αλλαγή είναι πια εφικτή. Είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις που μας περιμένουν με ταπεινοφροσύνη», δήλωσε ο 58χρονος Κρίστερσον μετά την ψηφοφορία.

Κατόπιν 8 χρόνων σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης υπό την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον, ο Κρίστερσον πέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση, της οποίας την πλειοψηφία των βουλευτών έχει το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών υπό τον Τζίμι Άκεσον. Το ακροδεξιό SD πήρε το 20,5% των ψήφων στις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου, ερχόμενο δεύτερο πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες, που κέρδισαν 107 έδρες.

Σήμερα, ο Κρίστερσον ανακοινώνει τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου.

Σε μία κίνηση, που θα μπορούσε να ιδωθεί και ως μια απόπειρα επίδειξης «εναλλακτισμού» εκ μέρους της άρτι σχηματισθείσας κυβέρνησης δεξιών και ακροδεξιών, ο Κρίστερσον ανακοίνωσε πως το Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος θα το αναλάβει μια ιρανικής καταγωγής 26χρονη, η Ρομίνα Πουρμοχταρί, η οποία είναι αυτή τη στιγμή η επικεφαλής της νεολαίας του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Ωστόσο, το πρόγραμμα, στο οποίο συμφώνησαν, προκειμένου να συνεργαστούν δεξιοί και ακροδεξιοί, είναι ενδεικτικό του προσανατολισμού της νέας σουηδικής κυβέρνησης.

Η προγραμματική συμφωνία, με τίτλο «Σύμφωνο του Τιντέ» (από το όνομα του ανακτόρου, όπου διεξήχθη η διαπραγμάτευση), περιγράφει σε κείμενο 62 σελίδων τους όρους της συνεργασίας μεταξύ των συντηρητικών, των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των ακροδεξιών του SD. Στο κείμενο αναγράφονται αυτούσια κομμάτια του προεκλογικού προγράμματος του SD , ενώ περιγράφεται σαφώς ότι κανένα υπουργείο δε θα μπορεί να κινηθεί χωρίς τη συγκατάθεση του εθνικιστικού κόμματος.

Το σύμφωνο προβλέπει ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα ενάντια στην εγκληματικότητα και για τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Η νέα κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μεγάλες περικοπές στα κονδύλια για την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων. Η Σουηδία είχε χορηγήσει πέρυσι άσυλο σε 6.400 πρόσφυγες, ενώ η συντηρητική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να επιτρέψει την είσοδο 900 προσφύγων τον χρόνο για τα τέσσερα χρόνια της θητείας της, αλλά και να νομοθετήσει προκειμένου τα σουηδικά δικαστήρια να μπορούν «να απελαύνουν αλλοδαπούς λόγω κακής συμπεριφοράς».

«Η εγκληματικότητα αποτελεί την πρωταρχική δέσμευση της κυβέρνησής μας», είπε χθες το μεσημέρι ο Κρίστερσον κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως πρωθυπουργός. Το προεκλογικό πρόγραμμά του προέβλεπε επίσης την πραγματοποίηση εντατικών αστυνομικών επιχειρήσεων σε υποβαθμισμένα προάστια του Μάλμε και της Στοκχόλμης, με σωματικές έρευνες σε υπόπτους χωρίς προηγούμενη εισαγγελική εντολή.

Επιπλέον, το «Σύμφωνο του Τιντέ» προβλέπει την επανέναρξη της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών ενέργειας, που είχαν παύσει να λειτουργούν τις τελευταίες δεκαετίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα