ΑΘΗΝΑ
02:47
|
20.06.2024
Η πρώτη εκπομπή του BBC ξεκίνησε στο Λονδίνο πριν ακριβώς 100 χρόνια. Έκτοτε, εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο μεγάλα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα πρώτα του 100 χρόνια στη μετάδοση εκπομπών συμπλήρωσε σήμερα το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Η αρχή της πρώτης εκπομπής έγινε στις 18 Οκτωβρίου 1922 στο Λονδίνο  και ένα μήνα μετά ξεκίνησαν οι ημερήσιες ραδιοφωνικές εκπομπές.

Με αυτή την αφορμή, το βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο πραγματοποιεί αυτή την περίοδο ειδικά αφιερώματα με τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ να συμπεριλαμβάνεται στους περιστασιακούς «οικοδεσπότες» με την παρουσίαση της ειδικής εκπομπής «Το εργαστήριο Επιδιορθώσεων» που αναφέρει αληθινές ιστορίες συντηρητών αρχαίων έργων τέχνης, σαν και αυτά που έχουν βάλει στο χέρι κατά καιρούς διάφοροι Βρετανοί αριστοκράτες-αποικιοκράτες κατακλέβοντας τους πολιτιστικούς θησαυρούς δεκάδων λαών σχεδόν όλων των ηπείρων.

Βεβαίως, ο νυν βασιλιάς Κάρολος Γ’ δεν είναι ο Βρετανός πρώτος μονάρχης  σε ρόλο παρουσιαστή ραδιοφωνικής εκπομπής του BBC.  Πολύ πριν από αυτόν, είχε ανοίξει το δρόμο ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Ε’ το 1932, όταν το βρετανικό ραδιοφωνικό δίκτυο έκλεισε την πρώτη του δεκαετία από την έναρξη της λειτουργίας του.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε άλλη μία «πρωτιά» στην ιστορία του βρετανικού δικτύου: η πρώτη τηλεοπτική ζωντανή μετάδοση της στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953, που ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της τηλεόρασης διεθνώς που παρακολούθησαν ένα γεγονός σαν και αυτό εκατομμύρια άνθρωποι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε ο Νόαμ Τσόμσκι

Σε πολιτικό επίπεδο είχε αντιταχθεί στις περισσότερες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό αμφισβητώντας την πολιτική των αμερικανικών κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Χαμάς είναι ιδέα, λέει ο Ντάνιελ Χαγκάρι

Πλούσιο διαδικτυακό αρχείο για τον Πάμπλο Πικάσο

Λουτρό αίματος αμάχων κοντά στο Κερέμ Σαλόμ

Στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ από απόψε η Κύπρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα