ΑΘΗΝΑ
08:58
|
06.05.2024
Οι προσαχθέντες κατηγορούνται για την παραλαβή και διανομή οικονομικής βοήθειας στις οικογένειες των φυλακισμένων ή απολυμένων για σχέσεις με τους Γκιουλενιστές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τουρκική αστυνομία έχει προσαγάγει 543 άτομα από τα 704 για τα οποία έχει εκδοθεί σχετικό ένταλμα, στο πλαίσιο μιας έρευνας για τις οικονομικές δραστηριότητες των υποστηρικτών των Γκιουλενιστών, όπως ανέφερε ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε σήμερα πως οι 543 προσαχθέντες βρίσκονται υπό κράτηση, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Gazi Turgut Aslan», η οποία εκτυλίσσεται με ταυτόχρονες επιδρομές σε 59 τουρκικές επαρχίες.

Ο Σοϊλού ανέφερε ότι οι προσαγωγές ξεκίνησαν σήμερα το πρωί, κατόπιν μιας οκτάμηνης έρευνας που εστίασε στις οικονομικές δεαστηριότητες των φερόμενων ως υποστηρικτών των Γκιουλενιστών. Ανέφερε ότι η επιχείρηση οργανώθηκε από το τμήμα Διώξης της Λαθρεμπορίας και του Οργανωμένου Εγκλήματος (KOM), την Αντιτρομοκρατική (TEM) και το τμήμα Κυβερνοεγκλήματος σε συντονισμό με το τμήμα Πληροφοριών της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας και την Υπηρεσία Διερεύνησης Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK).

Οι προσαχθέντες κατηγορούνται είτε για την παραλαβή οικονομικής βοήθειας που εστάλη από Γκιουλενιστές που βρίσκονται εκτός Τουρκίας, είτε για τη διανομή της στις οικογένειες των φυλακισμένων ή απολυμένων από το δημόσιο για σχέσεις με τους Γκιουλενιστές.

«Η κυκλοφορία του χρήματος, η οποία επί οκτώ μήνες διεξαγόταν μέσω του ταχυδρομείου και μέσω ATM και μεταξύ ανθρώπων που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, πήγαζε αποκλειστικά από το εξωτερικό», ανέφερε ο Σοϊλού.

«Χρειαζόμαστε τις ηλεκτρονικές συσκευές των υπόπτων και ειδικά τα κινητά τους τηλέφωνα», ανέφερε.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η Τουρκική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διεξήγαγε μια τεράστια εκκαθάριση των κρατικών οργανισμών υπό το πρόσχημα της μάχης ενάντια στους πραξικοπηματίες. Πάνω από 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων και 4.156 δικαστές και εισαγγελείς, όπως και 29.444 μέλη των ενόπλων δυνάμεων απολύθηκαν για φερόμενες σχέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις», σύμφωνα με νόμους έκτακτης ανάγκης, οι οποίοι δεν πέρασαν από νομική ή κοινοβουλευτική έγκριση.

Οι απολυμένοι και οι οικογένειες τους υποστηρίζουν πως μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στο να βρουν δουλειά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, τον Ιούλιο, για αυτή την υπόθεση έχουν καταδικαστεί συνολικά 117.208 άτομα. 1.366 έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και 1.634 έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη χωρίς πιθανότητα αναστολής.

Δικαστικοί αναλυτές εγείρουν αντιρρήσεις σε σχέση με όσα δήλωσε ο Μποζντάγκ, υποστηρίζοντας ότι 117.208 είναι μόνο όσοι καταδικάστηκαν και στο εφετείο, καθώς τα δεδομένα του υπουργείου Δικαιοσύνης δείχνουν πως πάνω από 265.000 άτομα έχουν καταδικαστεί για κατηγορίες συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση μεταξύ του 2016 και του 2020, λόγω των φερόμενων σχέσεών τους με τους Γκιουλενιστές.

Πολλοί επιπλέον υποστηρικτές του Γκιουλέν έχουν διαφύγει από την Τουρκία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα