Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε, σήμερα Τετάρτη, την απαγόρευση όλων των συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μορφή σιροπιού, μετά τον ανεξήγητο θάνατο σχεδόν 100 παιδιών από οξεία νεφρική ανεπάρκεια μέσα στον τελευταίο χρόνο.
«Μέχρι σήμερα, έχουμε αναφορές για 206 κρούσματα από 20 επαρχίες με 99 θανάτους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Μοχάμεντ Σιαχρίλ Μανσιούρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ως προληπτικό μέτρο, το υπουργείο ζήτησε από όλους τους υγειονομικούς λειτουργούς στις εγκαταστάσεις υγείας να μην συνταγογραφούν προσωρινά υγρά φάρμακα ή σιρόπια… ζητήσαμε επίσης από τα φαρμακεία να σταματήσουν προσωρινά τις πωλήσεις τέτοιων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», είπε.
Η απόφαση της Ινδονησίας να σταματήσει την πώληση υγρών φαρμάκων, έρχεται μετά την ανακοίνωση των αρχών της Γκάμπια, ότι ερευνούν τον θάνατο 70 παιδιών από νεφρική ανεπάρκεια που συνδέεται με ινδικά σιρόπια για τον βήχα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πυρετού και περιείχαν υπερβολικά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων της Ινδονησίας δήλωσαν ότι τα προϊόντα της ινδικής εταιρείας Maiden Pharmaceuticals που εντοπίστηκαν στη Γκάμπια δεν είναι διαθέσιμα στην Ινδονησία και τα συστατικά από τα οποία αποτελούνται έχουν απαγορευτεί από όλα τα παιδικά φαρμακευτικά σιρόπια που πωλούνται στη χώρα.
Η αύξηση των κρουσμάτων οξείας νεφρικής ανεπάρκειας στην Ινδονησία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και επιταχύνθηκε περαιτέρω από τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας.
«Από τα τέλη Αυγούστου 2022, το υπουργείο και ο σύλλογος παιδιάτρων έχουν λάβει αυξανόμενες αναφορές για κρούσματα με οξεία νεφρική βλάβη. Το άλμα είναι απότομο», είπε, σημειώνοντας ότι το 65% των περιστατικών εντοπίζονται στην πρωτεύουσα Τζακάρτα και τα περισσότερα αφορούν σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Η Ινδονησία έχει σχηματίσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει την αύξηση των κρουσμάτων, αποτελούμενη από τοπικούς υγειονομικούς και παιδιατρικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ζητήθηκε επίσης η γνώμη εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ που ερευνούν τις υποθέσεις στην Γκάμπια.