Ο 80χρονος Μαλικαρτζούν Χαρτζ εξελέγη στη θέση του προέδρου του Κόμματος του Κογκρέσου ως αντικαταστάτης της Σόνια Γκάντι. Ο Χαρτζ είναι ο πρώτος πρόεδρος του κόμματος τα τελευταία 24 χρόνια, που δεν προέρχεται από την οικογένεια Γκάντι.
Είναι, επιπλέον, ο πρώτος Νταλίτ (δηλαδή από τη θεωρούμενη ως κατώτερη κάστα των «Ανέγγιχτων») που ηγείται του κόμματος.
Μετά τις δύο συνεχόμενες εκλογικές ήττες από το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) το 2014 και το 2019, ο Ραχούλ Γκάντι – γιος του Ρατζίβ, που δολοφονήθηκε το 1991 – παραιτήθηκε από πρόεδρος του Κόμματος του Κογκρέσου και παρέδωσε την προεδρία ξανά στη μητέρα του, Σόνια Γκάντι, η οποία την κατείχε από το 1998 μέχρι το 2014, που ανέλαβε ο γιος της.
Στις εθνικές εκλογές του 2019, το Κόμμα του Κογκρέσου κατέλαβε μόλις 53 έδρες στην Κάτω Βουλή των 543 μελών, ενώ το BJP κέρδισε 303 έδρες.
Ο Χάρτζ, ένας βετεράνος πολιτικός, που γεννήθηκε πέντε χρόνια πριν από την ανεξαρτησία της Ινδίας, θεωρείται πως έχει την υποστήριξη τόσο της Σόνια όσο και του Ραούλ Γκάντι.
Μπροστά του έχει τις επόμενες εθνικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν το 2024, αλλά και τρεις πολιτειακές εκλογές το 2023.
Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας, Σασί Ταρούρ συνεχάρη τον Χαρτζ.
Ο Νιλανγιάν Σιρκάρ, ανώτερος συνεργάτης του ινδικού think-tank «Κέντρο Πολιτικής Έρευνας», δήλωσε στο Reuters ότι η αλλαγή ηγεσίας ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για το κόμμα.
«Η συμβολική αυτή αλλαγή προέδρου είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το Κογκρέσο», δήλωσε.
«Η επιθυμία του κόμματος για αλλαγή θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην οργανωτική αλλαγή στην πράξη».
«Ο πρόεδρος του Κογκρέσου είναι η ανώτατη αρχή στο κόμμα του Κογκρέσου… Κάθε μέλος αναφέρεται σε αυτόν», σχολίασε, σύμφωνα με το Reuters, ο Ραχούλ Γκάντι.
Η κόρη του Νεχρού, Ίντιρα Γκάντι, έγινε επίσης πρωθυπουργός. Ο γιος της Ρατζίβ Γκάντι τη διαδέχθηκε μετά τη δολοφονία της το 1984. Ο Ρατζίβ Γκάντι σκοτώθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας Ταμίλ το 1991.
Το Κογκρέσο κυβέρνησε την Ινδία για δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία από τη Βρετανία το 1947. Η οικογένεια Γκάντι καταγόταν από τον πρώτο πρωθυπουργό της χώρας Τζαουαχαρλάλ Νεχρού.