ΑΘΗΝΑ
04:37
|
26.06.2024
Οι πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε. φέρονται να συμφώνησαν για τη έγκριση εκπαιδευτικής αποστολής Ουκρανών στρατιωτικών σε χώρες της Ένωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντίθετος στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών στην Κροατία, δήλωσε χθες Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς.

«Δεν υποστηρίζω αυτή την ιδέα γιατί δεν υποστηρίζω την εμπλοκή της Κροατίας σε αυτόν τον πόλεμο περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Είμαστε με το δίκαιο, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας και τίποτα περισσότερο», ανέφερε ο Κροάτης πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την παρουσία του στην τελετή ορκωμοσίας του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ.

«Ως Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα το εγκρίνω», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών από ευρωπαϊκές χώρες, θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Μια τέτοια κίνηση «φέρνει τον πόλεμο στην ίδια την Κροατία» πρόσθεσε.

«Η εκπαίδευση μιας πολεμικής δύναμης για έναν πόλεμο σε μια τρίτη χώρα πρέπει να εγκριθεί από εμένα. Υπάρχουν όρια στην κοινή λογική και την εθνική ασφάλεια. Όσοι υποστηρίζουν αυτή την ιδέα θα πρέπει να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αν είναι τόσο θαρραλέοι», κατέληξε.

Μιλώντας για τις στρατιωτικές δωρεές στην Ουκρανία, ο Μιλάνοβιτς εξήγησε ότι το θέμα αφορά την κυβέρνηση και δεν έχει λόγο σε αυτό. «Το υποστηρίζω εάν είναι σαφές ότι θα λάβουμε αντικατάσταση, για όποια δωρεά γίνει. Δεν θα υποστήριζα να στερήσουμε από την άμυνα της Κροατίας ζωτικά στοιχεία», πρόσθεσε.

Ο Μιλάνοβιτς είχε ήδη προκαλέσει συζητήσεις τον περασμένο Μάιο, όταν δήλωσε ότι θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – μια απειλή που δεν έκανε ποτέ πράξη. Ήταν επίσης αρκετά επιφυλακτικός όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι «δεν λειτουργούν πραγματικά».

Το πρακτορείο France-Presse ανέφερε νωρίτερα ότι οι πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε. συμφώνησαν να εγκρίνουν εκπαιδευτική αποστολή για Ουκρανούς στρατιωτικούς σε πολλές χώρες της Ε.Ε..

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η απόφαση αυτή ελήφθη από τους πρεσβευτές της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, πρόκειται να εγκριθεί σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο στις 17 Οκτωβρίου και αφορά στην εκπαίδευση 15.000 Ουκρανών στρατιωτικών.

Με πληροφορίες από TASS, Euractive, glashrvatske.hrt.hr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Αυγή, μετά την απόφαση αναστολής της ημερήσιας έκδοσης

‘Εκκληση της Αναλένα Μπέρμποκ για τερματισμό της βίας στη Γάζα

Γερμανικές αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Διάγγελμα του Προέδρου της Κένυας μετά την έκρηξη βίας απέναντι στη βαριά φορολογία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα