Νέο τρόπο για να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να παραμένουν στη δουλειά τους, ακόμη και όταν δεν το επιθυμούν, βρήκαν οι εργοδότες στις ΗΠΑ. Σε μία προσπάθεια να περιορίσουν το φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων, αρκετοί εργοδότες αναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να υπογράψουν μαζί με τη σύμβαση πρόσληψης και ένα συμφωνητικό που τους αναγκάζει να καταβάλλουν αποζημίωση στην επιχείρηση προκειμένου η τελευταία να κάνει τάχα «απόσβεση» για το κόστος που ανέλαβε προκειμένου ο εργαζόμενος να αποκτήσει δεξιότητες ή εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πρόσληψής του.
Το πρακτορείο Ρόιτερς παρουσιάζοντας το θέμα ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση μίας αισθητικού στην Ουάσιγκτον που της ζητήθηκε να καταβάλλει 1.900 δολάρια στο ινστιτούτο ομορφιάς όπου εργαζόταν, κατά την παραίτησή της, λόγω υποτιθέμενου κόστους εκπαίδευσης, μολονότι είχε κατοχυρωμένους τίτλους επαγγελματικής κατάρτισης.
Το συμφωνητικό αυτό είναι γνωστό ως «Training Repayment Agreement Provisions» (TRAPs) (δηλαδή «Συμφωνητικό Προβλέψεων Καταβολής Εκπαιδευτικής Αποζημίωσης» και ίσχυε, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Cornell Survey Research Institute, το 2020 για το 10% των υπαλλήλων.
Το φαινόμενο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε χιλιάδες Αμερικανοί εργαζόμενοι διαμαρτύρονται εγγράφως στο ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης ή στο «Γραφείο Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτή» ζητώντας να παρέμβουν υπέρ της αποκατάστασης των δικαιωμάτων τους.
Άλλοι εργαζόμενοι ασκούν πιέσεις σε μέλη του κογκρέσου ή στις αρμόδιες αρχές σε ομοσπονδιακό ή και πολιτειακό επίπεδο αναγκάζοντας για παράδειγμα τον Γενικό Εισαγγελέα στη Μινεσότα, Κιθ Έλισον, να μελετήσει εναλλακτικές νομικές μεθόδους προκειμένου να περιορίσει ή και να σταματήσει αυτές τις πρωτόγνωρες εργοδοτικές πρακτικές…