ΑΘΗΝΑ
05:20
|
17.05.2024
Η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου μετά τη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Δεκάδες, εκατοντάδες αρτοποιεία κλείνουν σε όλη τη χώρα, ενώ και θέσεις εργασίας χάνονται διότι οι αυξήσεις για ένα μέσο αρτοποιείο αντιστοιχούν σε δύο και τρεις μισθούς εργαζόμενων», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά τη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ), σε αρτοζαχαροπλαστείο στη Λυκόβρυση.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι «πολιτική επιλογή κάποιοι να θησαυρίζουν ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας να μην μπορεί να ατενίσει την επόμενη ημέρα με αντοχές και να μη μπορεί να επιβιώσει».

Η δήλωση Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τους αρτοποιούς:

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει από το Μάρτιο που συναντήθηκα με τους αρτοποιούς μια επιδότηση η οποία ποτέ όμως δεν τους δόθηκε. Είναι η ώρα να δοθεί και μάλιστα αναδρομικά για να σταματήσει αυτό το κύμα των λουκέτων στα αρτοποιεία.
Κάποιοι θησαυρίζουν ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να ατενίσει την επόμενη μέρα όχι με αισιοδοξία, αλλά ούτε καν με αντοχές. Δεν μπορεί να επιβιώσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική στήριξης των μικρών και μεσαίων. Χρειάζεται δικαιοσύνη, δικαιοσύνη παντού. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα βρέθηκα δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής που έχουν ανάγκη στήριξης. Που πρέπει να στηριχθούν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή την τρομακτική δυσκολία.

Ο πρόεδρος της ΟΑΕ, Μιχάλης Μούσιος, ανέφερε ότι «κάθε φούρναρης πρέπει να περιμένει 20 του μήνα να ανακοινώσουν οι πάροχοι τις τιμές, να δει τις διαφορές που έχουν οι εταιρείες μεταξύ τους, να περιμένει την επόμενη μέρα τον υπουργό να ανακοινώσει την επιδότηση και να αλλάξει -αν χρειαστεί- εταιρεία για να κερδίσει 5-6 σεντς την κιλοβατώρα, που είναι 500 ευρώ τον μήνα». Ειδικότερα, περιγράφοντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν με τα λειτουργικά κόστη, υπογράμμισε: «Έχουμε το φυσικό αέριο, 870 ευρώ τον μήνα το καλοκαίρι του ’21, 1.800 τον Σεπτέμβριο του ’22, τώρα 2.600 τον Οκτώβριο. Έχουμε το πετρέλαιο από 1.200 ευρώ τον μήνα, 2.000, έχουμε διπλασιασμό στις πρώτες ύλες».

Ο κ. Μούσιος μίλησε για διπλασιασμό του κόστους λειτουργίας, σημειώνοντας ότι δύο είναι οι παράγοντες του βασικού προβλήματός τους: Διπλασιασμός του κόστους λειτουργίας και μείωση του τζίρου των καταστημάτων «κι εκεί οφείλονται τα πρώτα λουκέτα στα 210 αρτοποιεία σε όλη την Ελλάδα». Είπε, ακόμη, ότι είναι δύσκολη η κατάσταση «και έρχεται τώρα το ‘καλάθι του νοικοκυριού’, μια γραμμή να οδηγηθούν όλοι στα σούπερ μάρκετ», προσθέτοντας: «Ευτυχώς, είχαμε χτες μια εξέλιξη σημαντική με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη ότι για το ψωμί αυτό που θα μπει στο ‘καλάθι του νοικοκυριού’ θα είναι το κατεψυγμένο ψωμί του σούπερ μάρκετ και όχι το φρέσκο». Όπως ανέφερε, αυτό θα άλλαζε τη νοοτροπία του Έλληνα καταναλωτή, για τον οποίο το ψωμί είναι συνυφασμένο με το αρτοποιείο.

«Να κάνουμε μια αντιδιαστολή», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, «να δούμε τους ισολογισμούς ενός μέσου φούρνου τον τελευταίο χρόνο και να δούμε τους ισολογισμούς των σούπερ μάρκετ». Από τις επαφές με τους πελάτες τους, ο κ. Μούσιος σημείωσε ότι σε κάθε επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ βλέπουν άνοδο στις τιμές των προϊόντων, τονίζοντας πως «για τις μικρομεσαίες και ιδιαίτερα τα αρτοποιεία πρέπει άμεσα να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 6%, να αυξηθεί η επιδότηση και να είναι στον λογαριασμό άμεσα και όχι αναδρομικά, και να μειωθεί ο ΕΦΚ».

Ως προς το θέμα της αναδρομικότητας της επιδότησης, ο κ. Μούσιος επεσήμανε ότι «η απάντηση της κυβέρνησης είναι ‘περιμένουμε την έγκριση από την Κομισιόν’, ήρθε η έγκριση από την Κομισιόν και τώρα περιμένουμε την έγκριση της υπουργική απόφασης».

«Δεν περιμένω να αλλάξουν πολιτική σε σχέση με την αισχροκέρδεια και τον ΦΠΑ που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, έναν χρόνο τα λέω, είναι στρατηγική αυτή για να φαίνονται καλοί δίνοντας επιδοτήσεις από αυτά που παίρνουν από την ίδια τσέπη διπλάσια», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ευχήθηκε η παρουσία του εδώ τουλάχιστον να συνδράμει, «όπως συνέδραμε η συνάντησή μας τον Μάρτιο, τις επιδοτήσεις που έχουν ανακοινωθεί για τον κλάδο σας να τις δώσουν και μάλιστα να τις δώσουν και αναδρομικά». Υπογράμμισε, επίσης, ότι για τους μη οικιακούς καταναλωτές «δεν είναι μόνο ότι κρύφτηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά ότι έχουμε μεγαλύτερες αυξήσεις από πριν και αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν».

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου

«Την ώρα που ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να πολιτεύεται τάζοντας εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα που έρχονται από το εξωτερικό, η Κυβέρνηση ενισχύει τους ανθρώπους της παραγωγής και τα νοικοκυριά με ένα σημαντικό πρόγραμμα στήριξης που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος σε δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Ειδικότερα, οι αρτοποιοί γνωρίζουν ότι με το πρόγραμμα στήριξης για τους λογαριασμούς του ρεύματος απορροφάται έως και το 80% των αυξήσεων, ανεξαρτήτως της ισχύος της παροχής και του ύψους της κατανάλωσης. Είμαστε εδώ, με σχέδιο και επαγγελματισμό, για να συνεχίσουμε και να ενδυναμώσουμε τη στήριξη, αξιοποιώντας τους πόρους από την ανάπτυξη της οικονομίας και τις ευρωπαϊκές δυνατότητες. Αυτή είναι η πολιτική μας δέσμευση. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας από τον κ. Τσίπρα, που, όσο κυβέρνησε, εξόντωσε τον παραγωγικό κλάδο με την υπερφορολόγηση και τις ληστρικές εισφορές, ενώ σήμερα επιδίδεται σε ανεύθυνη παροχολογία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Β.Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα