ΑΘΗΝΑ
08:04
|
28.06.2024
Ο Μακάρθι δήλωσε ότι, ενώ εξακολουθεί να είναι «σημαντική», η βοήθεια προς την Ουκρανία, δεν μπορεί να θεωρείται «λευκή επιταγή».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ισχυρισμός του ηγέτη της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι πως οι Ρεπουμπλικάνοι ίσως αποφασίσουν να περιορίσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, εάν κερδίσουν τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, έχει προκαλέσει αίσθηση στο Κίεβο.

Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, ο οποίος ηγείται του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ουκρανικό κοινοβούλιο, δήλωσε σοκαρισμένος από κάποια πρόσφατα σχόλια του Μακάρθι.

«Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η αντιπροσωπεία μας επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και είχε συνάντηση με τον κ. Μακάρθι. (Οι Ρεπουμπλικάνοι) μας διαβεβαίωσαν ότι η διακομματική υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα, ακόμη και αν κερδίσουν στις εκλογές», ανέφερε ο Αραχαμία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μακάρθι δήλωσε ότι, ενώ εξακολουθεί να είναι «σημαντική», η βοήθεια προς την Ουκρανία, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο πως θα συνεχίσει να αποτελεί μια «λευκή επιταγή».

«Νομίζω ότι (οι Αμερικανοί) θα υφίστανται την ύφεση και δεν πρόκειται να υπογράψουν λευκή επιταγή στην Ουκρανία. Απλώς δεν θα το κάνουν», είπε ο Κέβιν Μακάρθι στο Punchbowl News. Υπενθυμίζεται ότι, τον Μάιο, 11 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και 57 Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής αντιτάχθηκαν σε αίτημα βοήθειας ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

«Ήμασταν ειλικρινά σοκαρισμένοι όταν ακούσαμε αυτά τα σχόλια του κ. Μακάρθι», είπε ο Αραχαμία σε συνέντευξή του στους Financial Times την Τετάρτη.

Από μεριάς του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο δήλωσε στους Financial Times ότι η χώρα του εξακολουθεί να υπολογίζει σε μια «συνεχή διακομματική υποστήριξη» από τις ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Μακάρθι, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα «συνεχίσει να εργάζεται με το Κογκρέσο, όπως έκανε τους τελευταίους μήνες, για αυτές τις προσπάθειες και θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί».

Οι ΗΠΑ είναι ο ισχυρότερος υποστηρικτής της Ουκρανίας από το ξέσπασμα της σύγκρουσής της με τη Ρωσία στα τέλη Φεβρουαρίου, παρέχοντας στο Κίεβο όπλα, κεφάλαια και πληροφορίες. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη παράσχει στρατιωτική βοήθεια 16,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένου εξελιγμένου στρατιωτικού υλικού, όπως εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων HIMARS, οβίδες M777 και μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Μόσχα επέκρινε αυτές τις παραδόσεις, λέγοντας ότι απλώς παρατείνουν τον πόλεμο και επιτείνουν τον κίνδυνο μιας περισσότερο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προσβολές, χολή και… αφασία στο πρώτο ντιμπέιτ Μπάιντεν-Τραμπ (video)

Στις κάλπες σήμερα οι Ιρανοί για εκλογή Προέδρου

Είναι το ΝΑΤΟ έτοιμο για πόλεμο;

Οι απειλές της Χεζμπολάχ στα συμπεράσματα της συνόδου της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα