ΑΘΗΝΑ
16:51
|
19.05.2024
Ο επικεφαλής της επιτροπής 1922 του Συντηρητικού κόμματος, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, περιόρισε σε τρεις τους διεκδικητές της αρχηγίας του κόμματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον κανονισμό για την διεκδίκηση της ηγεσίας των Συντηρητικών άλλαξε απόψε ο επικεφαλής της κομματικής λεγόμενης «Επιτροπής 1922», Γκράχαμ Μπρέιντι σε μία προσπάθεια να επισπευστεί ο χρόνος ανάδειξης νέου ηγέτη και πιθανώς πρωθυπουργού, εάν βεβαίως δεν καρποφορήσουν προηγουμένως οι προσπάθειες των κομμάτων της αντιπολίτευσης που απαιτούν άμεσα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Οι διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος και, κατά συνέπεια, και του πρωθυπουργικού θώκου, θα χρειαστεί να λάβουν τη στήριξη τουλάχιστον 100 Συντηρητικών βουλευτών ώστε να θέσουν υποψηφιότητα.

Το υψηλό όριο σημαίνει ότι το πολύ τρεις υποψήφιοι θα καταφέρουν να διεκδικήσουν τα αξιώματα, αφού οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι 357.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο Μπρέιντι, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της ερχόμενης Δευτέρας,24 Οκτωβρίου, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας).

Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την Δευτέρα.

Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο (στη διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος) μόνο οι δύο πρώτοι.

Σε αυτή την περίπτωση, ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.

Η Λιζ Τρας ανακοίνωσε προηγουμένως (σήμερα το μεσημέρι) την παραίτησή της από τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας, μόλις έξι εβδομάδες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Η πρωθυπουργία της Τρας ήταν η συντομότερη στην βρετανική ιστορία, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον Τζορτζ Κάνινγκ, ο οποίος πέθανε το 1827 ύστερα από 117 ημέρες στην πρωθυπουργία.

Πιθανοί υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία της Βρετανίας θεωρούνται οι εξής:

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, ο Μπόρις Τζόνσον που σύμφωνα με τους Τάιμς το σκέφτεται θεωρώντας πως είναι «ζήτημα εθνικού συμφέροντος, η πρώην υπουργός Άμυνας Πένι Μόρντοντ και ο νυν υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναγκαστική προσγείωση για τον πρόεδρο του Ιράν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν

Κασσελάκης: Σχέση καλής γειτονίας μόνο αν η Τουρκία αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Σλοβακία: Δεν κινδυνεύει πλέον η ζωή του πρωθυπουργού Φίτσο μετά την επίθεση

Συνετρίβη απόπειρα πραξικοπήματος στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα