ΑΘΗΝΑ
05:31
|
25.04.2024
Η συμφωνία των ηγετών Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας ακυρώνει το σχέδιο της Γερμανίας για τον αγωγό ΜidCat.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην κατασκευή ενός υποθαλάσσιου νέου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο και υδρογόνο συμφώνησαν σήμερα το απόγευμα οι ηγέτες Γαλλίας, Ισπανίας και  Πορτογαλίας, πετώντας με τον τρόπο αυτό στο καλάθι των αχρήστων πρόσφατα σχέδια για επέκταση του αγωγού MidCat.

Ο αγωγός ΜidCat είναι μία υπόθεση που είχε ξεκινήσει το 2003 με στόχο να συνδεθούν τα δίκτυα φυσικού αερίου της Γαλλίας και της Ισπανίας μέσω ενός αγωγού μήκους 190 χιλιομέτρων με αφετηρία το Οσταλρίκ, στα βόρεια της Βαρκελώνης και τέρμα την Μπαρμπαϊρά, στα ανατολικά της Καρκασόν, περνώντας από τα Πυρηναία.

Το σχέδιο του νέου αγωγού θα λέγεται Διάδρομος Πράσινης Ενέργειας (Green Energy Corridor) και θα συνδέει την Ιβηρική χερσόνησο με τη Γαλλία.

Όπως εξήγησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που είναι αφιερωμένη στην ενεργειακή κρίση, στόχος θα είναι να κατασκευαστεί ένας αγωγός που θα μεταφέρει καθαρό υδρογόνο αλλά επίσης, σε μεταβατική φάση, και αέριο «το οποίο χρειάζεται η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».

Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μεταξύ του Σάντσεθ, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Εικόνα

Το ισπανικό υπουργείο Ενέργειας ανέφερε επίσης ότι Μαδρίτη και Παρίσι συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου τους μέσω του Βισκαϊκού Κόλπου.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία επιθυμούσαν την κατασκευή του MidCat, καθώς θεωρούσαν ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριζόταν η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο. H απουσία του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς από την τριμερή συνάντηση, κατά ορισμένους, μαρτυρά ένα είδος έντονης δυσαρέσκειας για την ακύρωση ενός σχεδίου το οποίο προωθούσε προσωπικά ο ίδιος έως και πριν λίγο καιρό…

Μέσω του αγωγού αυτού η Ισπανία, που διαθέτει το 30% των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων επαναεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), θα μπορούσε να εξάγει αέριο από τα πλοία που θα το μετέφεραν από τις ΗΠΑ ή το Κατάρ προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Το σχέδιο ωστόσο εγκαταλείφθηκε λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεών του αλλά και του περιορισμένου οικονομικού κέρδους που θα απέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα