ΑΘΗΝΑ
05:43
|
20.05.2024
Ένα ανοιχτό παράθυρο στον έκτο όροφο μπορεί να αποτελέσει λύση όταν η ψυχραιμία χάνεται και ο θάνατος θα αρχειοθετηθεί απλώς ως «τυχαίος».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται στο Θέατρο Γκλόρια, η μεγάλη επιτυχία της περσινής χρονιάς, «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Πάνο Βλάχο.

Μια εξαιρετικά επίκαιρη απόδοση της εκρηκτικής πολιτικής σάτιρας, του Ντάριο Φο το 1970, από τις 5 Οκτωβρίου συγκεντρώνει κάθε βράδυ το νεανικό – και όχι μόνο – θεατρόφιλο κοινό της Αθήνας

Μέσα από μια έξυπνη κωμωδία, ο Ιταλός θεατράνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο το ίχνος του στην Τέχνη αλλά και την πολιτική ζωή, παρουσιάζει τα «αδιάσειστα» στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία ενόχων και οδηγούν σε έναν «τυχαίο θάνατο».

Κι όλα αυτά σε μια παράσταση με δαιμονική ενέργεια, τραγούδια, ζωντανή μουσική και καυστικό χιούμορ από  μια ομάδα ηθοποιών που παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν διακωμωδώντας βιωματικά το δικό τους σήμερα μέσα από την ιστορία του έργου.

Ο Ντάριο Φο καταφέρνει να ξεσκεπάσει μέσα από το έργο του, τη δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι, που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία το 1969. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο ο συγγραφέας καυτηριάζει την ασύδοτη εξουσία του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθορά.

Αν και το έργο γράφτηκε πριν από χρόνια, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πάρα πολλές- ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα, καθώς η ευρηματική απόδοση του Γιάννη Κακλέα ανεβάζει στη σκηνή με χιούμορ και την ελλαδική πραγματικότητα, με εμβόλιμες επικαιροποιημένες σπόντες για την διαφθορά στη χώρα μας και την αστυνομική βία, μένοντας όμως πιστή στο ύφος και την γραμμή του Ντάριο Φο.

Άλλωστε όπως έλεγε και ο ίδιος ο Ντάριο Φο: «Δεν θεωρώ ένα έργο μου ολοκληρωμένο, αλλά ανοιχτό σε συνεχείς διαφοροποιήσεις. Ακόμη και σήμερα όποιος ανεβάζει κείμενα μου σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου πρέπει να ξέρει πως έχει να κάνει με ένα υλικό ρευστό, ικανό να το προσαρμόσει κανείς και να το πλάσει στα μέτρα της δικής του πραγματικότητας και να ανασύρει αναφορές που θα κάνουν την πλατεία του θεάτρου να θυμώσει, να σκεφτεί, να γελάσει.»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη / Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Μουσική σύνθεση: Βάϊος Πράπας
Στίχοι τραγουδιών: Πάνος Βλάχος
Χορογραφίες: Αγγελική Τρομπούκη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Λητώ Τριανταφυλλίδου, Ρέα Σαμαροπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Καλαβρού
Βοηθός φωτίστριας: Στέβη Κουτσοθανάση

Παίζουν: Πάνος Βλάχος, Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Στέλιος Πέτσος, Παναγιώτης Κατσώλης.

Μουσικός επί σκηνής: Βάιος Πράπας

Κάθε Τετάρτη: 20.00, Πέμπτη – Παρασκευή: 21.00, Σάββατο 18.00 και 21.00, Κυριακή 20.00

Θέατρο Γκλόρια, Ιπποκράτους 7, Εξάρχεια, Αθήνα

Eισιτήρια:
Κανονικό: 20€ | Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων, άνω 65 ετών: 17€

Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ.: 210 3600832

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Το The Comic Con επέστρεψε και είναι δίπλασιο

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία και πλήθος εκδηλώσεων το Σάββατο 18 Μαΐου

Disiecta Membra #13: Το «Λυξόνταρμα» ή «Of Mice and Men»

Και το Μουσείο της Ακρόπολης στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα