ΑΘΗΝΑ
05:25
|
18.04.2024
Στους αναποφάσιστους και τη μείωση της αποχής επικεντρώνεται η μάχη για τις εκλογές της 30ης Οκτώβρη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, το φαβορί του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, αναγνώρισε χθες Πέμπτη ότι ο αντίπαλός του, ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, αυξάνει το ποσοστό του, στοιχείο που χαρακτήρισε προειδοποίηση, μολαταύτα πρόσθεσε πως είναι «σίγουρος» ότι θα κερδίσει την μάχη της 30ης Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ρίο, ο πρώην πρόεδρος και νυν διεκδικητής, χαρακτήρισε την χθεσινή δημοσκόπηση που δείχνει τον Μπολσονάρου να μειώνει τη διαφορά απλά, «προειδοποίηση». Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα πρόθεσης ψήφου, του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha, ο Λούλα εξακολουθεί να προηγείται ως προς τις προθέσεις ψήφου διατηρώντας το 49%, αλλά ο. Μπολσονάρου κερδίζει μια μονάδα και ανεβαίνει στο 45%, με περιθώριο στατιστικού σφάλματος ∓ 2%.

Ωστόσο «είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές», είπε ο Λούλα. «Μου φαίνεται αδύνατο ο Μπολσονάρου να καλύψει τη διαφορά σε μια εβδομάδα, παρά τα τρελά πράγματα που κάνει και τα ψέματα που λέει», πρόσθεσε.

Με την ευκαιρία, ο αριστερός υποψήφιος επέκρινε την παραπληροφόρηση που διαδίδεται στα κοινωνικά δίκτυα μέσω ψευδών προφίλ. Ο Μπολσονάρο έχει «μια ισχυρή μηχανή για να λέει ψέματα». Είναι «πολύ δύσκολο να ανταγωνιστείς ρομπότ», είπε ο Λούλα.

Επίσης χθες κυκλοφόρησε μια δημοσκόπηση της Quaest στην οποία ο Λούλα έχει το 47% των συνολικών προθέσεων ψήφου με το 42% για τον Μπολσονάρο, δείχνει δηλαδή επίσης διαφορά μίας μονάδας.

Πολύ προτού αρχίσει καν η επίσημη προεκλογική εκστρατεία, ο Λούλα φερόταν σταθερά να οδεύει σε εκλογική νίκη. Τον Μάιο, είχε προβάδισμα 21 εκατοστιαίων μονάδων επί του αρχηγού του κράτους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Όμως η διαφορά του από τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς αποδείχθηκε πολύ μικρότερη στον πρώτο γύρο, στις 2 Οκτωβρίου και δεν ξεπέρασε τις 5 μονάδες, καθώς ο Μπολσονάρου εξασφάλισε 43% των ψήφων και ο Λούλα το 48%..

Ένα δεκαήμερο πριν από τον καθοριστικό δεύτερο γύρο, οι αντίπαλοι προσπαθούν πλέον να πείσουν τους αναποφάσιστους που υπολογίζονται στο 1% του εκλογικού σώματος, και όσους σκέφτονται να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο (4%).

Το εκλογικό σώμα στο οποίο ο Λούλα έχει σαφές πλεονέκτημα είναι αυτό των φτωχότερων πολιτών, που τείνουν να ψηφίζουν λιγότερο. «Δίνουμε μάχη για την λεγόμενη ψήφο της αποχής, για όσους λένε ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν (…), διότι αυτές οι εκλογές είναι πολύ αμφίρροπες, ο αριθμός των ψηφοφόρων που καλούμαστε να πείσουμε είναι ολοένα και πιο μικρός», εξήγησε ο Λούλα.

Με πληροφορίες από Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα