Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει την από κοινού παραγωγή όπλων με την Ταϊβάν, ανέφερε ένα επιχειρηματικό λόμπι την Τετάρτη.
«Βρίσκεται σε τελείως αρχικό στάδιο», ανέφερε για το συγκεκριμένο σχέδιο ο Ρούπερτ Χάμοντ-Τσάμπερς, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Ταϊβάν (US-Taiwan Business Council), του οποίου μέλη αποτελούν πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις όπλων.
Από το 2017, οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων στην Ταϊβάν. Ωστόσο, η Ταϊβάν και το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις, λόγω των προβλημάτων που επικρατούν στις εφοδιαστικές αλυσίδες και της αυξημένης ζήτησης για ορισμένα συστήματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Χάμοντ-Τσάμπερς ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ακριβώς το ποια όπλα θα μπορούσαν να κατασκευάζονται στην Ταϊβάν, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται κυρίως για πυρομαχικά και μέρη πυραυλικών συστημάτων.
Ανέφερε, επιπλέον, ότι μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει αδειοδοτήσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο. Σημείωσε, ακόμα, ότι ενδέχεται να υπάρξουν αντιρρήσεις γύρω από το ενδεχόμενο εξαγωγής μιας τόσο κρίσιμης τεχνογνωσίας τόσο μακριά από το αμερικανικό έδαφος.
Κατόπιν της πρώτης δημοσίευσης αυτού του σχεδίου από την ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, o Χάμοντ-Τσάμπερς ανέφερε στο Reuters, πως το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά «ένα κομμάτι του παζλ και όχι κάτι που θα άλλαζε εντελώς τους όρους του παιχνιδιού».
Από πλευράς του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά επανέλαβε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ταϊβάν και ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα «στενές και φιλικές».
Το σχέδιο περιλαμβάνει την παροχή τεχνολογίας για την παραγωγή όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ταϊβάν αλλά και για την παραγωγή όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη χρήση εξαρτημάτων που παρήχθησαν στην Ταϊβάν, ανέφερε η Nikkei.
Ερωτηθείς για το παραπάνω σενάριο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλες τις επιλογές για να εξασφαλίσουν την ταχεία μεταφορά αμυντικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν».
«Η ταχεία παροχή αμυντικών όπλων και υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ταϊβάν, μέσω του προγράμματος Εξωτερικών Στρατιωτικών Πωλήσεων (FMS) και της διαδικασίας Άμεσης Εμπορικής Πώλησης (CDS), είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της Ταϊβάν και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την αμυντική βιομηχανία για να υποστηρίξουμε αυτόν τον στόχο», είπε ο εκπρόσωπος.
Οι πληροφορίες για το συγκεκριμένο σχέδιο κυκλοφόρησαν αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σε φόρουμ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, τη Δευτέρα, ότι «το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να επιδιώξει την επανένωση (με την Ταϊβάν) σε πολύ συντομότερο χρονοδιάγραμμα», αν και δε διευκρίνησε τα λεγόμενά του.
Την Κυριακή, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την ισχύ της στην Ταϊβάν, ωστόσο θα αγωνιστεί για μια ειρηνική επίλυση.
Αυτή την εβδομάδα, το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της και δε θα κάνει συμβιβασμούς σχετικά με την ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά η συνάντηση στο πεδίο της μάχης δεν αποτελεί επιλογή.
(Πηγή: Reuters)