Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ολοκλήρωσε το συνέδριό του που λαμβάνει χώρα δύο φορές τη δεκαετία το Σάββατο, εγκρίνοντας τροποποιήσεις στο καταστατικό του με στόχο να εδραιώσει το βασικό καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ και αποκαλύπτοντας μια νέα Κεντρική Επιτροπή από την οποία λείπουν δύο βασικοί αξιωματούχοι που δεν είχαν στενούς δεσμούς με τον Σι.
Η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος δεν περιλαμβάνει τον Πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ ή τον Γουάνγκ Γιανγκ, σημάδι που λένε οι αναλυτές ότι η επόμενη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, που θα παρουσιαστεί γύρω στο μεσημέρι (04:00 GMT) της Κυριακής, είναι πιθανό να απαρτίζεται από ανθρώπους κοντά στον Σι.
Ο Λι, ο οποίος θα παραιτηθεί τον Μάρτιο από τη θέση του πρωθυπουργού, και ο Γουάνγκ, ο οποίος ηγείται της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού, είναι και οι δύο 67 ετών και ως εκ τούτου μπορούν σύμφωνα με τα ηλικιακά πρότυπα της Κίνας να υπηρετήσουν άλλα πέντε χρόνια στην ισχυρή επταμελή Μόνιμη Επιτροπή.
Κανένας από τους δύο δεν φαίνεται να έχει μακροχρόνιους δεσμούς με τον Σι, ο οποίος είναι πιθανό να φέρει τέσσερα νέα πρόσωπα στη Μόνιμη Επιτροπή, σύμφωνα με αναλυτές και αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Τα σημερινά μέλη Γουάνγκ Χούνινγκ, 67, και Ζάο Λέτζι, 65, που και οι δύο θεωρείται ότι είναι κοντά στον Σι, επανεξελέγησαν και οι δύο στην Κεντρική Επιτροπή των 205 μελών και αναμένεται να διοριστούν εκ νέου στην PSC.
Δύο άλλα μέλη της PSC έχουν περάσει την ηλικία συνταξιοδότησης.
Ο Λι και ο Γουάνγκ – που είχαν θεωρηθεί από ορισμένους παρατηρητές του κόμματος ως υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Λι ως πρωθυπουργό – έχουν και οι δύο δεσμούς με την Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας, μια κάποτε επιρροή ομάδα που οι ειδικοί λένε ότι έχασε την εξουσία υπό τον Σι.
«Ο Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να εδραιώσει την πρώτη θέση, όχι μόνο αυτή του γενικού γραμματέα», δήλωσε ο Σρικάνθ Κονταπάλι, καθηγητής κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού στο Νέο Δελχί.
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Επίσης το Σάββατο, το κόμμα ενέκρινε τροποποιήσεις στο σύνταγμά του με στόχο να εδραιώσει το βασικό καθεστώς του Σι και τον καθοδηγητικό ρόλο της πολιτικής του σκέψης εντός του κόμματος καθώς ολοκλήρωσε το συνέδριό του που γίνεται δύο φορές τη δεκαετία.
Η νέα Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή θα επιλέξει την επίλεκτη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, με τον Σι, 69 ετών, να αναμένεται ευρέως να εξασφαλίσει μια τρίτη ηγετική θητεία.
Μια τρίτη πενταετής ηγετική θητεία θα εδραιώσει τη θέση του Σι ως του πιο ισχυρού ηγέτη της Κίνας από τον Μάο Τσε Τουνγκ, ιδρυτή ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας.
Μεταξύ των τροπολογιών στο καταστατικό του κόμματος, οι «Δύο Συστάσεις» ορίζουν τον Σι ως τον «πυρήνα» ηγέτη του κόμματος και εδραιώνουν τις ιδέες του ως τις κατευθυντήριες αρχές της μελλοντικής ανάπτυξης της Κίνας. Οι «Δύο Διασφαλίσεις» διασφαλίζουν το καθεστώς «πυρήνα» του Σι εντός του κόμματος και την κεντρική εξουσία του κόμματος στην Κίνα.
Η ψηφοφορία διεξήχθη με ανάταση των χεριών στην τεράστια Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, όπου μεγάλο μέρος των εργασιών του συνεδρίου του κόμματος της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με ένα στρατιωτικό συγκρότημα που έπαιζε το “The Internationale”.
Στην πρώτη ολομέλεια της Κυριακής, η νέα κεντρική επιτροπή του κόμματος θα επιλέξει το επόμενο Πολιτικό Γραφείο, που αποτελείται συνήθως από 25 άτομα, και τη νέα του Διαρκή Επιτροπή.
Η νέα ηγεσία θα αποκαλυφθεί όταν ο Σι, που αναμένεται ευρέως να ανανεωθεί στην ανώτατη θέση της Κίνας ως γενικός γραμματέας του κόμματος, μπει σε μια αίθουσα δημοσιογράφων στη Μεγάλη Αίθουσα, ακολουθούμενος από τα άλλα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής με φθίνουσα σειρά κατάταξης.
Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, ο άμεσος προκάτοχος του Σι, Χου Τζιντάο, ο οποίος καθόταν δίπλα του, συνοδεύτηκε εκτός σκηνής. Ο Χου, 79 ετών, εμφανίστηκε ελαφρώς τρεμάμενος την περασμένη Κυριακή όταν τον βοήθησαν να ανέβει στη σκηνή για την τελετή έναρξης.