ΑΘΗΝΑ
04:17
|
28.05.2024
Οι τωρινές πλημμύρες είναι οι χειρότερες στη Νιγηρία εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Οχέιγκα Ίνοχ δεν περιμένει μεγάλη συγκομιδή ρυζιού από τη βορειοκεντρική Νιγηρία, αφού οι πλημμύρες βύθισαν τα χωράφια του και πολλών άλλων αγροτών αυτή τη σεζόν.

Πολλοί στην πολιτεία Μπενιού – γνωστή ως το «καλάθι τροφίμων» της χώρας – βρίσκονται τώρα στην ασυνήθιστη θέση να αναζητούν σπορόφυτα για να προετοιμαστούν για την αγροτική περίοδο του επόμενου έτους, τη στιγμή που θα έπρεπε να συγκομίζουν την τρέχουσα σοδειά, μεταδίδει το Associated Press.

«Το είδος της ταλαιπωρίας που περνάμε τώρα είναι τρομερό», είπε ο Ίνοχ για τις τωρινές πλημμύρες, που είναι οι χειρότερες στη Νιγηρία εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, αφού σκότωσαν περισσότερους από 600 ανθρώπους και ανάγκασαν 1,3 εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι βροχοπτώσεις άνω του μέσου όρου και οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν επηρεάσει φέτος 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε 19 χώρες σε όλη τη Δυτική και Κεντρική Αφρική, σύμφωνα με μια νέα έκθεση κατάστασης του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Στο Τσαντ, η κυβέρνηση του έθνους κήρυξε αυτή την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες που έπληξαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους εκεί.

«Αυτή η καταστροφή που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή είναι μια από τις πιο σοβαρές που γνώρισε η περιοχή εδώ και χρόνια, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής της δυστυχίας για τις κοινότητες που ήδη αγωνίζονται να επιβιώσουν», δήλωσε ο μεταβατικός ηγέτης του Τσαντ, Μαχαμάτ Ίντρις Ντέμπι Ίτνο.

Η καταστροφή έχει πλέον επιδεινώσει τη μοίρα αυτού του έθνους της Κεντρικής Αφρικής που ήδη διέρχεται επισιτιστική κρίση, δήλωσε ο Μπαϊντανγκρόα Ντζεκορνόντε Αντέλφ, αναλυτής στο Τσαντ.

Η Νιγηρία έχει καταγράψει τουλάχιστον 600 θανάτους, ενώ οι αρχές στο γειτονικό Νίγηρα λένε ότι τουλάχιστον 192 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα καταιγίδων, είτε από κατάρρευση σπιτιών είτε από πνιγμό στα νερά των πλημμυρών.

Ήδη οι πλημμύρες έχουν οδηγήσει σε «μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων χολέρας και άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν στη Νιγηρία», προειδοποίησε η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) σε δήλωση την Παρασκευή, ζητώντας περισσότερους πόρους για να κλιμακώσει την απάντησή της.

Οι ειδικοί επισημαίνουν τις ασυνήθιστες βροχοπτώσεις και την αποτυχία των κυβερνήσεων να δημιουργήσουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την καλύτερη προετοιμασία για τις ακραίες κλιματικές συνθήκες.

Οι πλημμύρες στη Δυτική Αφρική «οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αμέλεια της κυβέρνησης για περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Ράτζι, ένας ερευνητής για το κλίμα που επικεντρώνεται στην περιοχή. Η κατάσταση «συνοψίζεται στην απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει περιβαλλοντικά ζητήματα», πρόσθεσε ο Ράτζι.

Πολύ πριν από τις πλημμύρες και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Δυτική Αφρική ήδη αντιμετώπιζε τη χειρότερη επισιτιστική κρίση των τελευταίων 10 ετών με περισσότερους από 27 εκατομμύρια πεινασμένους ανθρώπους, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από διεθνείς οργανισμούς βοήθειας τον Απρίλιο.

Η Τσι Λαέλ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ στη Νιγηρία, ανησυχεί για την «ανησυχητική περίοδο συγκομιδής που ακολουθεί».

Μερικοί αγρότες έχασαν σχεδόν το 75% όλων των φυτευμένων φέτος, δήλωσε ο Καμπίρ Ιμπραχίμ, εθνικός πρόεδρος της τοπικής ένωσης αγροτών.

Η ζημιά που προκλήθηκε από τις πλημμύρες στη Νιγηρία επεκτείνεται και στα ζώα σε περιοχές όπως η πολιτεία Μπαγιέλσα, όπου ο Ίνοσεντ Αλούου είπε ότι έχασε σχεδόν 10.000 πουλερικά στο πτηνοτροφείο του από τις πλημμύρες, τα περισσότερα από τα οποία πέθαναν από ασθένειες που μεταδίδονται στο νερό.

«Μου έρχεται να φύγω – κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί σωστά», είπε συντετριμμένος ο Αλούου τηλεφωνικά, υπολογίζοντας τις απώλειές του σε 30 εκατομμύρια ναΐρα (68.600 δολάρια).

Στον γειτονικό Νίγηρα, δεκάδες χιλιάδες έχουν επίσης εκτοπιστεί από τις πλημμύρες στις περιοχές Μαράντι και Ζίντερ, με πολλά σπίτια και γεωργικές εκτάσεις να έχουν υποστεί ζημιές.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Καμερούν όπου τα νερά από τις πλημμύρες έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στη βόρεια περιοχή, καταστρέφοντας καλλιέργειες και σπίτια.

«Οι βροχοπτώσεις φέτος είναι εξαιρετικές», δήλωσε η Κουσούμνα Λιμπάα, ειδική για το κλίμα στο Καμερούν. «Υπήρξαν συνεχείς βροχές από την αρχή της σεζόν, από τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και ακόμη και μέχρι τον Οκτώβριο τώρα, συνεχίζει να βρέχει».

Οι ειδικοί φοβούνται ότι οι κατεστραμμένες γεωργικές εκτάσεις θα αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές των τροφίμων σε μια περίοδο που οι ρυθμοί πληθωρισμού βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ — με Νιγηρία και Γκάνα στο 20,7% και 37% αντίστοιχα.

Στη Νιγηρία, το WFP είπε ότι παρέχει επείγουσα βοήθεια στην πολιτεία Γιόμπε, ένα από τα μέρη που έχουν πληγεί περισσότερο. Ωστόσο, η υπηρεσία χρειάζεται επειγόντως 129 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τις δραστηριότητές της στη Νιγηρία τους επόμενους πέντε μήνες, είπε η εκπρόσωπός της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα