ΑΘΗΝΑ
22:02
|
08.02.2023
H Ομάδα των Επτά καταδίκασε επίσης την απαγωγή της ηγεσίας του σταθμού από τη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ομάδα των Επτά πιο προηγμένων οικονομιών του κόσμου (G7) καταδίκασε την απαγωγή της ηγεσίας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία από τη Ρωσία και ζήτησε την άμεση επιστροφή του πλήρους ελέγχου της εγκατάστασης στο Κίεβο.

«Καταδικάζουμε την επανειλημμένη απαγωγή από τη Ρωσία της ουκρανικής ηγεσίας και του προσωπικού» του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια «και καταγγέλλουμε την εφαρμογή άλλων μορφών πίεσης στο εναπομείναν ουκρανικό προσωπικό», έγραψαν σε ανακοίνωσή τους οι γενικοί διευθυντές Μη Διάδοσης των χωρών της G7. Η ομάδα περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προέτρεψαν τη Ρωσία «να επιστρέψει αμέσως τον πλήρη έλεγχο» του εργοστασίου «στον νόμιμο κυρίαρχο ιδιοκτήτη του, την Ουκρανία, να απομακρύνει όλο το ρωσικό προσωπικό από την εγκατάσταση και να σταματήσει κάθε προσπάθεια να τεθεί απερίσκεπτα και επικίνδυνα» υπό ρωσική διοίκηση «που θα μπορούσε να θέσει περαιτέρω σε κίνδυνο τις ασφαλείς και προστατευμένες επιχειρήσεις του».

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε αυτόν τον μήνα την κυβέρνησή του να αναλάβει τον έλεγχο του εργοστασίου της Ζαπορίζια, της μεγαλύτερης πυρηνικής εγκατάστασης της Ευρώπης.

Η Energoatom, η κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, κατηγόρησε την Τρίτη τη Ρωσία ότι έθεσε υπό κράτηση δύο ανώτερους υπαλλήλους στον πυρηνικό σταθμό που ελέγχεται από τη Ρωσία στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Η Energoatom δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις τη Δευτέρα «απήγαγαν» τον επικεφαλής της τεχνολογίας πληροφοριών Όλεγκ Κοστιούκοφ και τον βοηθό γενικό διευθυντή του εργοστασίου Όλεγκ Οσέκα και «τους μετέφεραν σε άγνωστο προορισμό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγκώμια Σολτς για το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Σε άμεση ανακωχή καλεί πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν

Χωρίς Χρηματιστήριο η Τουρκία ως τις 14/2

Μπουρκίνα Φάσο: Κατάρρευση ορυχείου – Τουλάχιστον 9 νεκροί εργάτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα