Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το AlJazeera, τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων γνωστοί καλλιτέχνες και μουσικοί, σε αεροπορική επίθεση του στρατού της Μιανμάρ σε συναυλία στην πολιτεία Κάτσιν.
«Αναφέρθηκε ότι τρία αεροσκάφη της Μιανμάρ συμμετείχαν στην επίθεση στο χωριό Κάνσι», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τόνι Τσενγκ, δημοσιογράφος του Al Jazeera, ο οποίος αναφέρει από τη γειτονική Ταϊλάνδη.
«Ο απολογισμός της επίθεσης δείχνει τρομερά μεγάλη καταστροφή», μετέδωσε ο Τσενγκ από την Μπανγκόκ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν 100 σοβαρά τραυματισμένοι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιθέσεις χτύπησαν συναυλία για τον εορτασμό της 62ης επετείου από την ίδρυση της Οργάνωσης για την Ανεξαρτησία του Κάτσιν (KIO), μιας ισχυρής αυτονομιστικής ομάδας με έδρα το βόρειο τμήμα της χώρας.
«Κάποιοι πολύ διάσημοι τραγουδιστές πιστεύεται επίσης ότι είναι μεταξύ των θανάτων», είπε.
Η Οργάνωση για την Ανεξαρτησία του Κάτσιν συγκρούεται με τον στρατό της Μιανμάρ για δεκαετίες και υποστηρίζει την αντίσταση στο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Φεβρουαρίου.
Η οργάνωση δεν σχολίασε αμέσως την επίθεση.
Ο Τσενγκ είπε ότι, σύμφωνα με πηγές, οι στρατιωτικοί δεν επέτρεψαν στους τραυματίες να φύγουν από την περιοχή και απέκλεισαν την περιοχή στήνοντας σημεία ελέγχου γύρω από το χωριό.
«Πολλοί από αυτούς χρειάζονται επειγόντως ιατρική φροντίδα», ανέφερε ο δημοσιογράφος.
Η εξόριστη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (NUG) – που ιδρύθηκε από τους πολιτικούς που απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους με το στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου έτους – καταδίκασε την επίθεση. Ένας υπουργός της είπε στο Al Jazeera ότι αυτό ήταν ένα ακόμα δείγμα των πρακτικών του στρατού της Μιανμάρ ενάντια σε αμάχους.
Ο Τσενγκ είπε ότι η επίθεση φαίνεται να ακολουθεί ένα μοτίβο που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες. Ο στρατός της Μιανμάρ, εξήγησε, έχει χρησιμοποιήσει την αεροπορική του υπεροχή για να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η Μιανμάρ βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή από την 1η Φεβρουαρίου 2021, που σημειώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα, στο οποίο αντιτάχθηκαν ειρηνικές πανεθνικές διαμαρτυρίες. Ωστόσο, αφότου στρατός και αστυνομία σκότωσαν διαδηλωτές που αντιτίθεντο στη στρατιωτική κυριαρχία, σχηματίστηκαν ένοπλες μονάδες υπό τη Δύναμη Άμυνας του Λαού (PDF).
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο δικαιωμάτων Assistance Association for Political Prisoners, η οποία τεκμηριώνει δολοφονίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ, τουλάχιστον 2.370 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 15.900 έχουν συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες.
(Πηγή: AlJazeera)