ΑΘΗΝΑ
19:27
|
20.09.2024
Ο εμπορικός τζίρος μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 136,08 δισ. δολάρια στο πρώτο εννεάμηνο του 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας το πρώτο εννεάμηνο της χρονιάς, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 32,5%, φθάνοντας τα 136,08 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η κύρια τελωνειακή διοίκηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, διατηρώντας ισχυρή δυναμική ανάπτυξης παρά τις εξωτερικές προκλήσεις.

Όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία, οι εξαγωγές από την Κίνα προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 10,3% στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου και ανήλθαν σε περίπου 52,24 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές ρωσικών αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 51,6%, στα 83,84 δισ. δολάρια.

Το θετικό ισοζύγιο της Ρωσίας τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο έφτασε τα 31,6 δισ. δολάρια, έχοντας σχεδόν τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Μόνο τον Σεπτέμβριο, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε στα 18,65 δισ. δολάρια – περίπου 3% λιγότερο από τον Αύγουστο.

Περίπου το 70% του εμπορικού τζίρου, αφορούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Άλλες βασικές εισαγωγές από τη Ρωσία περιλαμβάνουν χαλκό και μεταλλεύματα χαλκού, ξυλεία και καύσιμα.

Το ενεργειακό εμπόριο διευρύνεται καθώς η Ρωσία εστιάζει περισσότερο στην Ανατολή όσον αφορά την επέκταση του ενεργειακού εφοδιασμού, λόγω των κυρώσεων της Δύσης.

Ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι η Gazprom έχει αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia, αυξάνοντας τον όγκο κατά 60% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Με την υλοποίηση του έργου, η προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα αναμένεται να αυξάνεται κάθε χρόνο, φτάνοντας τον προγραμματισμένο ετήσιο όγκο μεταφοράς φυσικού αερίου στα 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2025.

Η Κίνα εξάγει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων στη Ρωσική Ομοσπονδία, σημαντικό μερίδιο των οποίων είναι smartphone, βιομηχανικός και εξειδικευμένος εξοπλισμός, παιδικά παιχνίδια, παπούτσια, οχήματα, κλιματιστικά και υπολογιστές.

Οι εξαγωγές κινεζικών αυτοκινήτων στη Ρωσία έχουν αυξηθεί σημαντικά, καλύπτοντας το κενό που άφησαν οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες που εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά, δήλωσε ο πρόεδρος του Contemporary China-Russia Regional Economy Research Institute, στους Global Times.

Ο εμπορικός τζίρος μεταξύ Ρωσίας και Κίνας το 2020 μειώθηκε κατά 2,9% (στα 107,76 δισεκατομμύρια δολάρια) λόγω της πανδημίας και το 2021 αυξήθηκε κατά 35,8%, φτάνοντας το ρεκόρ των 146,88 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

ΗΠΑ: Με shutdown απειλείται ξανά η κυβέρνηση

Στις ΗΠΑ η FED μείωσε το επιτόκιο 0,50%

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα