Η Ρωσία πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά το στρατιωτικό της οπλοστάσιο, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η παραγωγή αρμάτων μάχης, πυραύλων υψηλής ακρίβειας, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυροβολικού αυξάνεται «πολλαπλασίως».
Ο Μεντβέντεφ δημοσίευσε τα παραπάνω στο Telegram, αφότου επιθεώρησε τις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου αρμάτων μάχης Uralvagonzavod, της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής όπλων της Ρωσίας.
Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος υπηρετεί ως αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δημοσίευσε στο Telegram βίντεο που τον δείχνει να περιοδεύει στις αίθουσες παραγωγής του εργοστασίου από κοινού με μια αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων. Στο βίντεο εικονίζονται δεκάδες υπό κατασκευή άρματα μάχης T-72B3 και T-90M, αρκετά εκ των οποίων είναι σχεδόν έτοιμα.
Ο Μεντβέντεφ έγραψε πως έχει συναντήσει επανειλημμένα δυτικούς αναλυτές να ισχυρίζονται «ότι η Ρωσία σύντομα θα ξεμείνει από στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα».
«Μην κρατάτε την ανάσα σας», έγραψε. «Η παραγωγή όπλων και ειδικού εξοπλισμού αυξάνεται πολλαπλώς προς όλες τις κατευθύνσεις: από τανκς και όπλα έως πυραύλους υψηλής ακρίβειας και drones. Περιμένετε!» ανέφερε.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκρότησε ένα ειδικό συμβούλιο συντονισμού, στο οποίο εναπόκειται ο εξορθολογισμός των προσπαθειών των ομοσπονδιακών και περιφερειακών αρχών να παράσχουν στα ρωσικά στρατεύματα εξοπλισμό, στρατιωτικό υλικό και υλικοτεχνική υποστήριξη. Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να συμμετάσχει (μέσω βίντεο), την Τρίτη, σε συνεδρίαση του συμβουλίου.
Η Ρωσία βρίσκεται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένη σε μια παρατεταμένη σύγκρουση με την Ουκρανία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε στο CNN ότι τα μέλη της συμμαχίας είχαν εξαντλήσει σημαντικό μέρος των αποθεμάτων τους παρέχοντας όπλα στην Ουκρανία και ζήτησε να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων.
Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της ουκρανικής κυβέρνησης, κράτη όπως αυτό των ΗΠΑ και της Γερμανίας διστάζουν επίσης να προμηθεύσουν το Κίεβο με βαριά τεθωρακισμένα οχήματα.