ΑΘΗΝΑ
11:33
|
06.05.2024
«Νομίζω ότι είναι θεμιτό να ανησυχείς για την ηλικία οποιουδήποτε, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα μπορούσε να «πεθάνει αύριο» προσπαθώντας να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους ότι έχει ακόμα αρκετή ενέργεια για να διεκδικήσει ξανά την εξουσία το 2024. Τα σχόλιά του έρχονται προς απάντηση των ανησυχιών για την υποτιθέμενη επιδείνωση της υγείας του, οι οποίες επιτείνονται και από τις συχνές γκάφες του προέδρου.

Σε απόσπασμα από μια συνέντευξη του στο MSNBC που κυκλοφόρησε την Κυριακή, ο 79χρονος Μπάιντεν ρωτήθηκε τι θα έλεγε στους Αμερικανούς που δεν είναι σίγουροι για το αν θα έπρεπε να επανεκλεγεί λόγω της προχωρημένης ηλικίας του.

«Νομίζω ότι είναι θεμιτό να ανησυχείς για την ηλικία οποιουδήποτε, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου», απάντησε, περιγράφοντας τον εαυτό του ως κάποιο που «σέβεται τη μοίρα».

«Θα μπορούσα να πάθω μια ασθένεια αύριο. Θα μπορούσα, ξέρετε, να πεθάνω αύριο», πρόσθεσε.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρίνει κανείς την κατάσταση της υγείας του είναι να τον παρακολουθήσει. «Επιβραδύνω; Δεν έχω τον ίδιο ρυθμό;» ρώτησε, συμπληρώνοντας ότι εάν οι Αμερικανοί είναι αβέβαιοι για τις ικανότητές του, θα πρέπει να υποστηρίξουν έναν άλλο υποψήφιο.

«Αυτή τη στιγμή, χτύπησε ξύλο, δε θέλω να με γρουσουζέψω, είμαι καλά στην υγεία μου», είπε, προσθέτοντας ότι λειτουργεί καλά τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, επιβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος για να επανεκλεγεί το 2024. Ωστόσο, τον Ιούλιο, οι New York Times ανέφεραν ότι η ηλικία του γίνεται ολοένα και περισσότερο εμπόδιο για την κυβέρνησή του. Οι αξιωματούχοι που έδωσαν συνέντευξη στο πρακτορείο παραδέχθηκαν ότι τα «επίπεδα ενέργειας» του προέδρου δεν είναι αυτά που ήταν κάποτε και ότι τον «προσέχουν διακριτικά».

Οι ανησυχίες ενισχύονται από τις επαναλαμβανόμενες γκάφες από την πλευρά του προέδρου. Την περασμένη εβδομάδα, ένα βίντεο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει τον Μπάιντεν να δείχνει προφανώς μπερδεμένος καθώς προσπαθούσε να βρει από πού να κατέβει από την εξέδρα σε μια συγκέντρωση στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Οι Ρεπουμπλικανοί φυσικά αξιοποιούν αυτά τα γεγονότα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα άλλο περιστατικό συνέβη σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, κατά την οποία ο πρόεδρος φώναξε κατά λάθος τη Τζάκι Βαλόρσκι, η οποία είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Αύγουστο. Σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει, το γραφείο Τύπου του Μπάιντεν εξήγησε ότι η Βαλόρσκι ήταν «στο μυαλό του» επειδή ο πρόεδρος «είχε ήδη σχεδιάσει να υποδεχτεί την οικογένεια της βουλεύτριας στον Λευκό Οίκο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα