ΑΘΗΝΑ
19:26
|
26.04.2024
Η κυβέρνηση Μακρόν ανακοίνωσε πως δε θα περάσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους από το κοινοβούλιο. Προτάσεις μομφής από Μελανσόν και Λεπέν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Μακρόν βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με προτάσεις μομφής, οι οποίες είναι εκ των προτέρων σαφές ότι δε θα υπερψηφιστούν.

Οι προτάσεις μορφής κατατίθενται ενάντια στην απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν να εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023, όχι μέσω της κανονικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά με βάση το άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος που δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να παρακάμψει, υπό προϋποθέσεις, το κοινοβούλιο.

Στις 19 Οκτωβρίου, η πρωθυπουργός αποφάσισε πως θα προσφύγει στη χρήση του άρθρου και θα παρακάμψει το κοινοβούλιο, αφού ο προϋπολογισμός του 2023 δε θα κατάφερνε να υπερψηφιστεί στο κοινοβούλιο.

Πρόταση μομφής έχει κατατεθεί τόσο από τη συμμαχία του Μελανσόν, Nupes, όσο και από το ακροδεξιό RN της Μαρί Λεπέν.

Εκ μέρους των 151 βουλευτών του αριστερού συνασπισμού, η Συριέλ Σατελάν καταγγέλλει την «περιφρόνηση» της κυβέρνησης προς το Κοινοβούλιο και επικρίνει τον προϋπολογισμό ως «ανεύθυνο από την άποψη του κλίματος».

Τις προηγούμενες ημέρες, είχε ξεκαθαριστεί πως οι 89 βουλευτές της Λεπέν δε θα ψηφίσουν την πρόταση μομφής της Nupes, ενώ και τα κόμματα της αριστεράς είχαν ξεκαθαρίσει πως δε θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής των ακροδεξιών.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Λεπέν ανακοίνωσε πως προτίθεται να υπερψηφίσει και την πρόταση του Nupes:

«Επειδή το εθνικό συμφέρον καθοδηγεί τα λόγια και τις πράξεις του», το RN «θα ψηφίσει επίσης υπέρ της πρότασης που παρουσιάστηκε με αποδεκτούς όρους από την άλλη πλευρά του ημικυκλίου», είπε η Μαρίν Λεπέν. «Το λέω, για να μην παρεξηγηθεί κανείς»,«στο RN δεν φοβόμαστε τις απειλές διάλυσης», ανέφερε η ηγέτιδα της ακροδεξιάς.

Ωστόσο, ακόμα και με τις ψήφους των βουλευτών της Λεπέν, η πρόταση μομφής του Nupes δε μπορεί να συγκεντρώσει την απαραίτητη ευρεία πλειοψηφία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα