ΑΘΗΝΑ
15:30
|
02.07.2024
Η δολοφονία της λαμβάνει χώρα εν μέσω εξαιρετικά βίαιων επιθέσεων κατά των κατοίκων του Μολετούρο που αντιστέκονται στην εξόρυξη χρυσού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη Δευτέρα, η Συμμαχία Οργανώσεων του Ισημερινού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (AODH) ανέφερε ότι ομάδες που συμμετείχαν στην εξόρυξη χρυσού δολοφόνησαν την περιβαλλοντική ακτιβίστρια Άλμπα Μπερμέο, μια 24χρονη γυναίκα που ήταν πέντε μηνών έγκυος τη στιγμή του εγκλήματος.

Αυτή η δολοφονία συνέβη τη νύχτα της 21ης Οκτωβρίου στο Σαν Πέδρο Ντε Γιουμάτε, μια πόλη που ανήκει στην ενορία Μολετούρο, κοντά στην παραχώρηση εξόρυξης EcuaGoldmining S.A.

Το θύμα και ο αδερφός της ταξίδευαν από το Γκουαγιακίλ στο Μολετούρο με γερανό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο γερανός αναχαιτίστηκε από άγνωστο άτομο που τους ζήτησε να ρυμουλκήσουν ένα φορτηγό που ήταν φορτωμένο με χρυσό.

Επειδή ο οδηγός του γερανού και η περιβαλλοντική ακτιβίστρια δεν δέχτηκαν το αίτημα, ο άγνωστος τους πυροβόλησε.

«Η δολοφονία της ακτιβίστριας του περιβάλλοντος γίνεται εν μέσω εξαιρετικά βίαιων επιθέσεων εναντίον αυτής της κοινότητας, οι οποίες έχουν καταγγελθεί στις αρχές. Αυτή είναι η τρίτη επίθεση με πυροβόλα όπλα κατά των κατοίκων του Μολετούρο, που αντιστέκονται στην παράνομη και νόμιμη εξόρυξη», ανέφερε η AODH στο μία δήλωση.

Σχετικά με αυτό, τοπικές οργανώσεις υπενθύμισαν ότι μια άλλη περιβαλλοντική ακτιβίστρια και ο γιος της δέχθηκαν επίθεση στο σπίτι τους την 1η Οκτωβρίου. Μέρες αργότερα, μια άλλη κάτοικος του Μολετούρο τραυματίστηκε στο πόδι της.

Παρά τη σοβαρότητα αυτών των γεγονότων, «ούτε η κυβέρνηση Αζουάι, ούτε η αστυνομία, ούτε η Εισαγγελία έχουν λάβει μέτρα για την παροχή προστασίας στους υπερασπιστές του περιβάλλοντος στο Μολετούρο. Δεν έχουν κάνει επίσης τίποτα για να αποτρέψουν την παράνομη εξόρυξη», σχολίασε η Rop News.

Ο συντετριμμένος πατέρας της ακτιβίστριας, επεσήμανε ότι «οι εγκληματικές συμμορίες κάνουν το δικό τους στο Μολετούρο, δεν σέβονται τίποτα και δεν κοιτούν τη ζωή κανενός, σκοτώνουν χωρίς να το σκεφτούν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θερμό επεισόδιο στη Βουλή: «Άει στο διάολο» της Φωτίου στην Κεφαλογιάννη

Ισραήλ: Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί και εντολή εκκένωσης της Χαν Γιούνις- «Δεν έχει μείνει ασφαλές μέρος»

Δίκη Τραμπ: Μερική ασυλία αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο- «Τρομερή αδικία» λέει ο Μπάιντεν

Κρεμλίνο: Μικρής σημασίας η επίσκεψη Όρμπαν στο Κίεβο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα