ΑΘΗΝΑ
18:32
|
30.04.2024
«Είναι καθήκον μου να καταστήσω σαφές ότι η απώλεια αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης μπορεί να αποβεί επώδυνη τους επόμενους μήνες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αιχμές εναντίον ορισμένων επιλογών του Τζο Μπάιντεν άφησε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να εφοδιάζει με πετρέλαιο «όλους όσους τη χρειάζονται».

Ο Σαουδάραβας υπουργός ανέφερε πως ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης τους προκειμένου να χειραγωγήσουν τις αγορές, ενώ θα έπρεπε να τα διατηρούν για την περίπτωση στην οποία θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στον ανεφοδιασμό.

«Είναι καθήκον μου να καταστήσω σαφές ότι η απώλεια αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης μπορεί να αποβεί επώδυνη τους επόμενους μήνες», είπε ο υπουργός, μιλώντας στη διάσκεψη Future Initiative Investment (FII) στο Ριάντ.

Υπενθυμίζεται ότι, ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών της 8 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως προτίθεται να διαθέσει και άλλο μέρος από το απόθεμα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης της χώρας μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να ρίξει τις τιμές της βενζίνης.

Πέραν των αιχμών προς τις ΗΠΑ, ο Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι η χώρα του θα βοηθήσει την Ευρώπη να μετριάσει τον αντίκτυπο της έλλειψης ενεργειακού εφοδιασμού που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά την πρόσφατη απόφαση του OPEC+ να μειώσει την προσφορά. «Φυσικά οι χώρες της Ευρώπης περνούν τώρα από ένα κρίσιμο στάδιο και υφίστανται πολλά προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά συνεργαζόμαστε μαζί τους για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να τις βοηθήσουμε σε ό,τι χρειάζονται», είπε.

Μιλώντας σε πάνελ του Future Investment Initiative (FII), που χαρακτηρίστηκε ως «Νταβός της ερήμου» και άνοιξε σήμερα στο Ριάντ, ο υπουργός είπε, για παράδειγμα, ότι «τον περασμένο Σεπτέμβριο η σαουδική Aramco προμήθευε την Ευρώπη με 490.000 βαρέλια και αυτόν τον μήνα η Aramco προμήθευσε 950.000 βαρέλια στην Ευρώπη».

«Πού θα είμαστε τους επόμενους μήνες; Λοιπόν, θα είμαστε στην ίδια κατάσταση (…) θα είμαστε ο προμηθευτής για όλους όσους μας χρειάζονται», πρόσθεσε. «Είμαστε πολύ σοβαροί ως κυβέρνηση και προσπαθούμε να είμαστε προορατικοί και να βρούμε λύσεις σε αυτή την κατάσταση και να συνεργαστούμε με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε όποιες διευκολύνσεις είναι απαραίτητες», τόνισε.

Σχετικά με την ψύχρανση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Πολιτειών γύρω από την πρόσφατη απόφαση του OPEC+ και τη δήλωση της Ουάσιγκτον ότι θα «αναθεωρήσει» τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός σχολίασε, χαμογελώντας, ότι «εμείς στο βασίλειο προτιμήσαμε να είμαστε οι πιο ώριμοι».

https://mobile.twitter.com/Saudi_Gazette/status/1584904802634383360

Στη διάρκεια του φόρουμ, ο Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε και ότι σκοπεύει να συμμετάσχει στη φετινή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP27), καθώς η χώρα του έχει πολλά να συνεισφέρει στην «πράσινη μετάβαση».

https://mobile.twitter.com/AlArabiya_Eng/status/1453305557134233608
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

ΜέΡΑ25 για ίδρυση ακροδεξιού σωματείου στη Θεσσαλονίκη: «Ούτε να το σκέφτεστε!»

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο Κουτσούμπας

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές-Μπορούν να επανεξεταστούν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα