Τη Δευτέρα, η Γερουσία της Κολομβίας ενέκρινε το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος τη χώρας, Γκουστάβο Πέτρο, το οποίο φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για μια πολιτική «Ολικής Ειρήνης».
«Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε πλήρως από τη Γερουσία», δήλωσε ο γερουσιαστής Ιβάν Τσεπέντα, ο οποίος ήταν ένας από τους εισηγητές του νομοσχεδίου.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Πέτρο θα μπορεί να προχωρήσει σε κάθε είδους πολιτικές και νομικές διαδικασίες διαπραγμάτευσης με όλες τις ένοπλες ομάδες και τις εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον Τσεπέντα, έγκριση του νομοσχεδίου αποτελεί ένα «θεμελιώδες βήμα για να τεθεί τέλος σε κάθε μορφή βίας».
Ωστόσο, οι γερουσιαστές δεν ενέκριναν την «Κοινωνική Υπηρεσία για την Ειρήνη», ένα νομοσχέδιο που περιγράφει εναλλακτικές επιλογές σχετικά με την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Η πρόταση αυτή αναμένεται να συζητηθεί ξανά στην Κάτω Βουλή της Κολομβίας.
Δεν εγκρίθηκαν, επίσης, και τα άρθρα που πρότειναν την απόδοση χάρης στους νέους που συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις του 2021. Την Τρίτη, ωστόσο, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει νέο νομοσχέδιο για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Από τις 7 Αυγούστου, που ανέλαβε την προεδρία, ο Πέτρο προωθεί την πολιτική της «ολικής ειρήνης», θέτοντας τον φιλόδοξο στόχο να διαπραγματευθεί επιτυχώς με όλες τις αντάρτικες ομάδες.
Προς τον παρόν, ωστόσο, η νομοθεσία του επιτρέπει μόνο να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ELN), αφού τα πρωτόκολλα διαπραγματεύσεων είχαν ήδη υπογραφεί από την εποχή του Προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018).