ΑΘΗΝΑ
21:19
|
04.05.2024
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας απέκλεισε τις εθνικές εκλογές, ενώ υποσχέθηκε ότι θα ενώσει τη χώρα με πράξεις και όχι με λόγια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρίσι Σουνάκ είναι πλέον και επίσημα ο 57ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού κλήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση από τον βασιλιά Κάρολο.

Συγκεκριμένα ο βασιλιάς Κάρολος έδωσε την εντολή στον Ρίσι Σούνακ να σχηματίσει κυβέρνηση με την παράδοση να θέλει τον εκάστοτε βρετανό μονάρχη να ρωτάει τον πολιτικό που θα αναλάβει τα ηνία της Βρετανίας «μπορείτε να σχηματίσετε κυβέρνηση;».

Η ακρόαση του Ρίσι Σούνακ από τον βασιλιά Κάρολο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα 1844, η οποία πήρε το όνομά της από το έτος επίσκεψης ενός τσάρου της Ρωσίας και είναι μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ καθώς χρησιμοποιείται σε περίπτωση υποδοχής διακεκριμένων καλεσμένων.

Μετά τη συνάντηση με τον Κάρολο, ο Σούνακ ανέβηκε στο βήμα έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, για να μιλήσει στον λαό για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας απέκλεισε τις εθνικές εκλογές στις πρώτες δηλώσεις του στους Συντηρητικούς μετά τη εκλογή του στην ηγεσία των Τόρις.

Κρίνοντας σωστό να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται εκεί, είπε: «Αυτή τη στιγμή, η χώρα μας αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση. Ο απόηχος του κορονοϊού εξακολουθεί να παραμένει και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποσταθεροποιήσει τις αγορές σε όλο τον κόσμο».

Στη συνέχεια απέτισε φόρο τιμής στην Λιζ Τρας, λέγοντας ότι δεν έκανε λάθος που ήθελε να βελτιώσει την ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα, κάτι το οποίο «είναι ένας ευγενής στόχος».

Όπως είπε, θαύμαζε την ανησυχία της να δημιουργήσει αλλαγές, σημείωσε, ωστόσο, ότι «έγιναν κάποια λάθη».

«Δεν έγιναν από κακή θέληση ή κακές προθέσεις, το αντίθετο. Αλλά παρόλα αυτά ήταν λάθη», συνέχισε και πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένος να «διορθώσει τα λάθη» που έκανε η προκάτοχός του.

Είπε πως έρχονται «δύσκολες αποφάσεις» γιατί, όπως εξήγησε, δεν θα αφήσει την επόμενη γενιά να λύσει το πρόβλημα του χρέους.

«Πάντα υπάρχουν όρια περισσότερο τώρα από ποτέ. Αλλά σας υπόσχομαι ότι θα φέρω την ίδια συμπόνια στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η κυβέρνηση που ηγούμαι δεν θα αφήσει την επόμενη γενιά, τα παιδιά και τα εγγόνια σας, με ένα χρέος να διευθετήσουν, το οποίο ήμασταν πολύ αδύναμοι για να πληρώσουμε οι ίδιοι» τόνισε και πρόσθεσε:

«Θα ενώσω τη χώρα όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Θα δουλεύω μέρα με τη μέρα για να σας παραδώσω. Αυτή η κυβέρνηση θα έχει ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται και θα κερδίσω τη δική σας».

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, σύμφωνα με τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος. Όπως τόνισε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του.

Σχετικά με τον Μπόρις Τζόνσον, ο ίδιος ανέφερε πως θα του είναι πάντα ευγνώμων για τα «απίστευτα επιτεύγματά» του ως πρωθυπουργός.

«Θα κρατήσω ως θησαυρό τη ζεστασιά και τη γενναιοδωρία του Τζόνσον», ανέφερε.

Ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για «ένα ισχυρότερο NHS, καλύτερα σχολεία, ασφαλέστερους δρόμους, έλεγχο των συνόρων μας, προστασία του περιβάλλοντος, υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεών μας, οικοδόμηση μιας οικονομίας που αγκαλιάζει τις ευκαιρίες του Brexit, όπου οι επιχειρήσεις επενδύουν, καινοτομούν και δημιουργούν θέσεις εργασίας».

Ο Σούνακ συνέχισε λέγοντας ότι κατανοεί πόσο δύσκολη είναι αυτή η στιγμή μετά το κόστος του κορονοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Εκτιμώ πλήρως πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα», είπε, προσθέτοντας ότι κατανοεί ότι έχει δουλειά να κάνει για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί.

«Δεν πτοούμαι», σημείωσε, προσθέτοντας ότι γνωρίζει την πίεση του ανώτατου αξιώματος και ελπίζει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του.

Σύμφωνα με έναν βουλευτή που άκουσε τις δηλώσεις Σούνακ, όπως μετέδωσε η «Daily Mail», ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών είπε: «Έχουμε μία ευκαιρία. Ενότητα ή θάνατος».

Ο Σούνακ προειδοποίησε τους βουλευτές σε αυτή τη συνάντηση ότι το Συντηρητικό Κόμμα αντιμετωπίζει μια «υπαρξιακή απειλή», σύμφωνα με τον «Guardian».

Ο Ρίσι Σούνακ λίγο μετά τις 17:30 έφτασε στα κεντρικά γραφεία των Συντηρητικών (CCHQ), όπου φάνηκε να αγκαλιάζει και να σφίγγει τα χέρια αξιωματούχων και βουλευτών των Συντηρητικών που τον περίμεναν.

Τον υποδέχθηκαν με επευφημίες και χειροκροτήματα, αλλά μπήκε μέσα χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας συνεχάρη τον Σούνακ για την εκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών και εξέφρασε «την πλήρη στήριξή της» στο πρόσωπό του, με ανάρτησή της στο Twitter.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Απεβίωσε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

«Ο τρελός του χωριού»: Η σκοτεινή όψη της ελληνικής υπαίθρου μέσα σε μια φωτογραφία

Όχι άλλη τοξικότητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα