ΑΘΗΝΑ
21:17
|
13.05.2024
Οι υπουργοί στηρίζουν την θέσπιση πλαφόν στην τιμή του αερίου, αλλά υπάρχουν διαφορές πάνω στον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών Ενέργειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά το νέο σημερινό αδιέξοδο οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκ νέου στις 24 Νοεμβρίου με την ελπίδα ότι σε έναν περίπου μήνα θα έχουν καταφέρει να βρουν κοινές θέσεις για μέτρα που θα μειώσουν τις τιμές ενέργειας.

Ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα που προεδρεύει του συμβουλίου των ομολόγων του αυτό το εξάμηνο ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως υπάρχει μία συμφωνία στις «βασικές κατευθύνσεις» των μέτρων που θα μειώσουν τις τιμές ενέργειας καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ να τις αξιοποιήσει εξειδικεύοντάς τες.

«Πρέπει να εστιάσουμε στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, που συζητούμε εδώ και αρκετούς μήνες και πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από αξιόπιστους προμηθευτές» ανέφερε ο Σικέλα, τονίζοντας πως οι ομόλογοί του στηρίζουν ευρέως τη θέσπιση ενός «δυναμικού πλαφόν» στην τιμή του φυσικού αερίου ώστε να περιορίσει την
«υπερβολική αστάθεια» των τιμών.

Παραδέχθηκε τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά έναν μηχανισμό «διόρθωσης τιμών φυσικού αερίου» στο χρηματιστήριο  TTF, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι «να διασφαλιστεί ότι με το πλαφόν αυτό θα συνεχίσουμε να παίρνουμε από τις αγορές το αέριο που έχουμε ανάγκη».

Ανέφερε επίσης ότι οι Υπουργοί καλωσόρισαν τα μέτρα αλληλεγγύης, που θα διασφαλίζουν ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να παίρνουν φυσικό αέριο, ακόμα και χωρίς τη σύναψη διμερών συμφωνιών μεταξύ τους.

Δηλώσεις για το θέμα είχε κάνει νωρίτερα και η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, παρατηρώντας ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε έχει σειρά σημαντικών στοιχείων πάνω στο οποίο «θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για να υιοθετηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Ενέργειας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ξαφνικά ο Ελβετός Αντικαγκελάριος

Κεμπάμπ με φιστίκι, ντολμαδάκια και μπακλαβά σέρβιρε ο Ερντογάν στο Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ για Ερντογάν: Επίδειξη τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στον άβουλο Μητσοτάκη

Προσήλωση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη θετική ατζέντα αλλά και κόντρα για τη Χαμάς (video)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα