ΑΘΗΝΑ
01:42
|
18.05.2024
Μέσα σε 37 ημέρες βασιλείας «βλέπει» δύο Πρωθυπουργούς και δίνει την πρώτη του εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον βασιλιά Κάρολο θα επισκεφτεί σήμερα, Τρίτη, ο Ρίσι Σούνακ για να λάβει επίσημα εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Η Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την Πέμπτη από το αξίωμα, θα μιλήσει στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία γύρω στις 12:15 ώρα Ελλάδας και στη συνέχεια θα πάει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί επίσης με τον βασιλιά Κάρολο.

Αμέσως μετά, ο βασιλιάς θα δεχτεί τον Σούνακ για να του αναθέσει την πρωθυπουργία.

Ο Σούνακ θα επιστρέψει στη Ντάουνινγκ Στριτ και θα εκφωνήσει μια ομιλία γύρω στις 13:35 ώρα Ελλάδας.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικές προκλήσεις και χρειάζεται σταθερότητα και ενότητα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρίσι Σούνακ, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση αφότου ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και ενόψει της ανάληψης της πρωθυπουργίας της χώρας.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή οικονομική πρόκληση», δήλωσε ο Σούνακ. «Χρειαζόμαστε πλέον σταθερότητα και ενότητα. Ύψιστη προτεραιότητά μου θα είναι να ενώσω το κόμμα και τη χώρα μας», τόνισε. Δεσμευόμενος ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του με αξιοπρέπεια και ταπεινότητα, ανέφερε πως θεωρεί ότι έχει το προνόμιο να υπηρετήσει το κόμμα που αγαπά και να ανταποδώσει στη χώρα του στην οποία οφείλει τόσα πολλά.

Ο Σούνακ θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια. Στα 42 του, είναι της ίδιας ηλικίας που ήταν ο κόμης του Λίβερπουλ Ρόμπερτ Μπανκς Τζένκινσον, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 1812.

Ο πεθερός του Σούνακ, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Ναραγιάνα Μέρθι, ιδρυτής του κολοσσού λογισμικού Infosys, λέει ότι ο Σούνακ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τη Βρετανία όταν αναλάβει πρωθυπουργός.

«Συγχαρητήρια στον Ρίσι. Είμαστε σίγουροι ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Μέρθι, η περιουσία του οποίου εκτιμάται από το Forbes στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βέβαια, δεν λείπουν οι αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση των Εργατικών, οι οποίοι διεκδικούν εκλογές, όσο και από μερίδα του κόσμου που δεν αναγνωρίζει τον Σούνακ ως πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς δεν εξελέγη κατόπιν εκλογών.

Σημερινό πρωτοσέλιδο της Daily Mirror με τίτλο Who Voted For You? (Ποιος Σε Ψήφισε;).

Πρωτοσέλιδα βρετανικών σημερινών εφημερίδων δίνουν μια εικόνα αυτής της σύγχυσης που έχει κατακλύσει το νησί μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, αλλά και την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από τα πρωθυπουργικά καθήκοντα που άνοιξε τον δρόμο της Ντάουνινγκ Στριτ για τον Ρίσι Σούνακ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα