ΑΘΗΝΑ
13:55
|
05.05.2024
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής επανέλαβε τη θέση ουδετερότητας της χώρας, επ' αφορμής του αιτήματος να επιβάλλει κυρώσεις σε Ρώσο μεγιστάνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νότια Αφρική δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει κυρώσεις κατά του Ρώσου επιχειρηματία Αλεξέι Μορντάσοφ, που σημαίνει ότι το αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων γιοτ του μπορεί να εισέλθει σε τοπικά λιμάνια, δήλωσε την Τρίτη, εκπρόσωπος του προέδρου Σύριλ Ραμαφόζα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Βινσέντ Μαγκουένια, εκπρόσωπος του Νοτιοαφρικανού ηγέτη, σημείωσε ότι η Πρετόρια «δεν έχει νομική υποχρέωση να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ», προσθέτοντας ότι οι αρχές της χώρας τηρούν τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Ωστόσο, αναφερόμενος στον Ρώσο μεγιστάνα, ο Μαγκουένια πρόσθεσε ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχουν κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ στο συγκεκριμένο άτομο».

Ως εκ τούτου, η Νότια Αφρική «δεν έχει λόγο να εμποδίσει» την είσοδο του πλοίου στα λιμάνια της, είπε.

Ο Μορντάσοφ, ο οποίος έχει καθαρή περιουσία 18,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος στη μεγάλη εταιρεία χάλυβα Severstal. Η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην εταιρεία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, το πολυτελές γιοτ μήκους 142 μέτρων με το όνομα Nord αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο επίσης αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις. Τώρα βρίσκεται καθ’ οδόν προς το λιμάνι του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όπου αναμένεται να φτάσει στις 9 Νοεμβρίου.

Η Νότια Αφρική αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, με τον πρόεδρό της να υποστηρίζει στα τέλη Μαΐου ότι οι περιορισμοί θα έβλαπταν τις χώρες που δεν παίρνουν θέση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ανάληψη ευθύνης από την Χεζμπολάχ για πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει το Al Jazeera στην επικράτειά του

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Νότια Κορέα και ΗΠΑ σε κοινή στρατιωτική άσκηση στον Κυβερνοχώρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα