ΑΘΗΝΑ
10:34
|
20.04.2024
Η υπηρεσία διαπίστωσε ότι η συγχώνευση των δεδομένων χρηστών του Facebook, του WhatsApp και του Instagram έδωσε στη Meta ένα αθέμιτο διαφημιστικό πλεονέκτημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπηρεσία ελέγχου του ανταγωνισμού της Τουρκίας επέβαλε πρόστιμο 18,63 εκατομμυρίων δολαρίων στη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta. Η υπηρεσία διαπίστωσε ότι η συγχώνευση των δεδομένων χρηστών του Facebook, του WhatsApp και του Instagram έδωσε στη Meta ένα αθέμιτο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τη διαφήμιση. Το πρόστιμο αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα και ανακοινώθηκε σήμερα.

Συνδυάζοντας δεδομένα που συλλέγονται από όλες τις θυγατρικές της, εξηγεί η ανακοίνωση, η Meta «κυριαρχεί» στην αγορά της διαδικτυακής διαφήμισης και «δημιουργεί εμπόδια στην είσοδο» των ανταγωνιστών της.

Η σχετική έρευνα ξεκίνησε το 2021, όταν η εφαρμογή WhatsApp ζήτησε από τους χρήστες της να επιτρέψουν στο Facebook να συλλέγει τα δεδομένα τους. Ακόμη και πριν από αυτή την παγκόσμια αλλαγή στη συλλογή δεδομένων, το Facebook δέχθηκε μήνυση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για την εξαγορά του WhatsApp και διερευνήθηκε από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή χρησιμοποίησε το τεράστιο απόθεμα δεδομένων του για να δώσει στο δικό του Facebook Marketplace ένα άδικο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Το τουρκικό πρόστιμο των 346,72 εκατομμυρίων λιρών, ή 18,63 εκατομμυρίων δολαρίων, αποφασίστηκε συναρτήσει των εσόδων της Meta το 2021. Ο επόπτης διέταξε τη Meta να αποκαταστήσει τον ανταγωνισμό στις αγορές της και να ετοιμάζει ετήσιες εκθέσεις σχετικά με το τι θα κάνει για να διασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνιστικότητας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Meta έχει 60 ημέρες για να ασκήσει έφεση κατά του προστίμου. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι «θα εξετάσει όλες τις επιλογές».

Η Meta ανέφερε κέρδη 46,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και ως εκ τούτου, δε θα δυσκολευτεί να καταβάλλει ένα πρόστιμο 18,63 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως, τον Ιούλιο, η εταιρεία ανέφερε την πρώτη της μείωση στα τριμηνιαία έσοδα – πτώση 1% – , καθώς και μείωση κερδών κατά 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με μεγάλο μέρος της περιουσίας του δεσμευμένο σε μετοχές της Meta, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκεμπργκ έχει χάσει 71 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία μέχρι στιγμής φέτος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα