ΑΘΗΝΑ
11:15
|
25.04.2024
Παρά τα χαμόγελα, στο γεύμα τα αίματα άναψαν όταν συζήτησαν για ενέργεια, οικονομία και βιομηχανία. Απόψε ο Σολτς αναμένεται στην Αθήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τα χαμόγελα και την θετική διάθεση που προσπαθούσαν να δείξουν οι ηγέτες Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, και Γερμανίας Όλαφ Σολτς, οι αντιπαραθέσεις δεν έλειψαν στο σημερινό γεύμα εργασίας που είχαν αμφότεροι στο Παρίσι.

Σε πρώτο πλάνο συζήτησαν κυρίως ζητήματα που άπτονται της ενεργειακής κρίσης και της αδυναμίας των χωρών και των θεσμών της ΕΕ να καταλήξουν σε ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπισή της. Συζητήθηκαν επίσης θέματα οικονομίας στο φόντο του πακέτου των 200 δις. ευρώ που σχεδιάζει να χορηγήσει σε μεγάλες και μικρομεσαίες γερμανικές εταιρίες η κυβέρνηση Σολτς και στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Διπλωματικοί κύκλοι του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων ανέφεραν πως οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβουν οι χώρες τους με στόχο την ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα στην Ευρώπη και την απεξάρτηση του από τον άνθρακα.

Ως προς τα ζητήματα της ενέργειας επιβεβαίωσαν την αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και την αποφασιστικότητα τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σε σχέση με τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας προς την κατεύθυνση που υιοθέτησε η σύνοδος κορυφής των Βερσαλλιών τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τέλος, συζητήθηκαν το ζήτημα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας αλλά και το ζήτημα των σχέσεων με την Κίνα ενόψει της μετάβασης του Γερμανού καγκελάριου στο Πεκίνο, στην οποία ήθελε (αλλά δεν τα κατάφερε) να τον συνοδέψει και ο Γάλλος Πρόεδρος.

Στην Αθήνα απόψε ο Σολτς

Αργότερα απόψε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται στην Αθήνα στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης.

Παρά τα χαμόγελα, τα αίματα στο γεύμα άναψαν για ζητήματα όπως η ενέργεια, η βιομηχανία και η οικονομία. Αυτά πριν φθάσει απόψε ο Σολτς στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Γερμανός ηγέτης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται, κατά πληροφορίες, να τεθεί μεταξύ άλλων μια πιθανή συνεργασία ανάμεσα στη γερμανική πολεμική βιομηχανία KMW και τον όμιλο «Μυτιληναίος» για την συμπαραγωγή των υπερσύγχρονων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, Leopard 2.

Η κυβέρνηση Σολτς αναμένεται να εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές προοπτικές στην Ελλάδα στον τομέα της παραγωγής Ανανέωσιμων Πηγών Ενέργειας και στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Όλαφ Σολτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει προγραμματιστεί στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης, 27 Οκτωβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα