ΑΘΗΝΑ
07:39
|
27.04.2024
Η πρωθυπουργός 'Ανα Μπρνάμπιτς στην προγραμματική της ομιλία έθεσε ως προτεραιότητες την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τον διάλογο με το Κόσοβο και την ενεργειακή κρίση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ψήφο εμπιστοσύνης της 250μελούς σερβικής βουλής πήρε απόψε η νέα κυβέρνηση της Σερβίας στην οποία παραμένει πρωθυπουργός η ‘Ανα Μπρνάμπιτς.

Υπέρ της νέας κυβέρνησης ψήφισαν 157 βουλευτές και 68 την καταψήφισαν. Απόντες ήταν 25 βουλευτές.

Πρόκειται για κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) που έχει την υποστήριξη μειονοτικών κομμάτων. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 28 υπουργεία εκ των οποίων τα τρία θα είναι άνευ χαρτοφυλακίου, ενώ το 45% των υπουργικών πόστων έχουν αναλάβει γυναίκες.

Από την νέα κυβέρνηση αποκλείστηκαν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης που ζητούσαν ανοιχτά να ακολουθήσει η Σερβία φιλοδυτική πολιτική και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Από την άλλη, επανήλθε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Ίβιτσα Ντάτσιτς, που διατηρεί στενές σχέσεις με την Μόσχα και κατά την προεκλογική περίοδο υποστήριξε τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο Πούτιν για να εισβάλει στην Ουκρανία. Υπουργός Άμυνας και δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Μίλος Βούσεβιτς.

Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπρνάμπιτς στην προγραμματική της ομιλία έθεσε ως προτεραιότητες την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τον διάλογο με το Κόσοβο και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των προκλήσεων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Μπρνάμπιτς επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παραμένει στρατηγικός στόχος υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ αποτελεί τον σημαντικότερο οικονομικό εταίρο της Σερβίας.

«Η σταθερότητα, η ευημερία και η καλύτερη διασύνδεση για ολόκληρη την περιοχή θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο εάν ανήκουμε στην οικογένεια των ευρωπαϊκών εθνών. Πολλές φορές αγανακτούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για κάποια πράγματα, αλλά η ενωμένη Ευρώπη παραμένει το πιο επιτυχημένο ειρηνευτικό σχέδιο στον κόσμο. Ο απώτερος στρατηγικός προορισμός της Σερβίας είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε στην ομιλία της η ‘Ανα Μπρνάμπιτς.

Αναφερόμενη στο Κοσσυφοπέδιο, η πρωθυπουργός εξέφρασε την αφοσίωσή της στον διάλογο, καλώντας την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις την Πρίστινα ώστε να επιτρέψει την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων που συμφωνήθηκε πριν από δέκα χρόνια στο πλαίσιο της συνθήκης των Βρυξελλών.

Η Μπρνάμπιτς ξεκαθάρισε ότι στην σημερινή βουλή η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου «δεν πρόκειται να περάσει».

Αναφερόμενη στο Κοσσυφοπέδιο επισήμανε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου κάνοντας έμμεσα αναφορά στην Ουκρανία, λέγοντας:

«Ζητάμε από όλους να δείξουν σεβασμό στην εδαφική μας ακεραιότητα ως διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, με τον ίδιο τρόπο που σήμερα, απολύτως ορθά, υπερασπίζονται την ακεραιότητα άλλων διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών».

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία η ‘Ανα Μπρνάμπιτς απέδωσε χαρακτηριστικά παγκόσμιας σύρραξης όπου – όπως είπε – κυριάρχησαν τα συναισθήματα έναντι της λογικής και εκτίμησε ότι στο μέλλον η ενέργεια και η εξασφάλιση τροφής θα αποτελέσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη ανθρωπότητα.

Σιγή ιχθύος στην απαίτηση της ΕΕ για κυρώσεις στη Μόσχα

Η πρωθυπουργός της Σερβίας στην προγραμματική της ομιλία απέφυγε να αναφερθεί στην στάση που θα τηρήσει η κυβέρνησή της στο αίτημα να εναρμονίσει η Σερβία της εξωτερική της πολιτική με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Η ‘Ανα Μπρνάμπιτς δεν έκανε καμία αναφορά στις σχέσεις με την Μόσχα ούτε στο ενδεχόμενο να αναθεωρήσει την στάση της στο θέμα των κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι η Σερβία μαζί με την Λευκορωσία είναι η μόνες χώρες στην Ευρώπη που δεν επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ενδιαφέρον από την συνεδρίαση για την εκλογή της νέας κυβέρνησης προκάλεσε η εικόνα από τα θεωρεία των ξένων διπλωματών στη βουλή όπου στην μία πλευρά κάθονταν όλοι οι πρέσβεις των ξένων κρατών συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και των ΗΠΑ και από την άλλη πλευρά, μόνος, καθόταν ο πρέσβης της Ρωσίας Αλεξάνταρ Μπόκαν-Χερτσένκο.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Σερβία διεξήχθησαν στις 3 Απριλίου του 2022.

Η ‘Ανα Μπρνάμπιτς αναλαμβάνει για τρίτη θητεία πρωθυπουργός της χώρας. Η πρώτη φορά ήταν το 2017 και η δεύτερη το 2020.

Έκτακτο συμβούλιο για το Κοσσυφοπέδιο

Νωρίτερα ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε την έκτακτη σύγκλιση του εθνικού συμβουλίου ασφάλειας στις 10.00 αύριο το πρωί και συνάντηση με αντιπροσωπεία των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Αφορμή έδωσε το νέο τελεσίγραφο του Κοσσοβάρου πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι πως θα αρχίσει από την 1η Νοέμβρη την κατάσχεση ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών σε οχήματα που κυκλοφορούν στο Κοσσυφοπέδιο με σερβικές πινακίδες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα