ΑΘΗΝΑ
13:40
|
02.05.2024
Επιφύλαξε θερμά λόγια για την αποτροπή των σχεδίων επίθεσης σε Ισραηλινούς στην Τουρκία το καλοκαίρι και τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συναντήσεις στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του, Χολουσί Ακάρ, είχε απόψε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς.

Ο Γκαντς, φθάνοντας το απόγευμα στην Άγκυρα στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία Ισραηλινός υπουργός Άμυνας εδώ και μία δεκαετία, εξήρε τη σημαντική συμβολή των τουρκικών αρχών στην αποτροπή σχεδίων τρομοκρατικών επιθέσεων σε βάρος Ισραηλινών (τουριστών και μη) στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι.

Συζήτησαν (σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μπένι Γκαντς) «σειρά στρατηγικών θεμάτων, την δέσμευση αμφοτέρων χωρών για συνεργασία με στόχο την σταθερότητα, την ευημερία, την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο».

Σε δήλωση που έκανε μετά τη συνάντησή του το απόγευμα με τον Χολουσί Ακάρ ο Γκαντς τόνισε πως «δεν είναι μυστικό πως οι σχέσεις μας αντιμετώπισαν προκλήσεις» χαρακτηρίζοντας το σημερινό ταξίδι του στην Τουρκία «ορόσημο» αλλά και «σαφές σημάδι για θετικές εξελίξεις ενόψει».

«Η Τουρκία είναι μία από τους πέντε μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους μας. Εδώ και χρόνια, οι οικονομικές μας σχέσεις αναπτύχθηκαν» πρόσθεσε σε άλλο σημείο, παρατηρώντας πως πλέον «άνοιξαν οι πόρτες» των δύο χωρών και υπάρχει «μεγάλο δυναμικό για συνεργασία σε εμπόριο, τουρισμό, βιομηχανία και άλλους τομείς».

Τι είπε ο Γκαντς για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία

«Πιστεύω πως μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα για να μειωθεί η επιρροή εκείνων που αποσταθεροποιούν περιοχές υποστηρίζοντας ή κάνοντας τρομοκρατία σε βάρος αθώων πολιτών» είπε ο Γκαντς σε μία έμμεση αναφορά στο Ιράν που παραμένει μακράν ο ισχυρότερος γεωπολιτικός αντίπαλος του Ισραήλ. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας πως αυτές προωθούνται, πρέπει να υιοθετήσουμε μία σταθερή, θετική προσέγγιση στις σχέσεις μας, διατηρώντας έναν ανοικτό διάλογο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜεΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα