ΑΘΗΝΑ
01:38
|
03.05.2024
Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, είναι ένας από αυτούς που βλέπουν το τέλος της χρυσής εποχής του φυσικού αερίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το «τέλος της χρυσής εποχής του φυσικού αερίου που διαρκεί εδώ και μία δεκαετία» προέβλεψε σήμερα ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency, ΙΕΑ) Φάτιχ Μπιρόλ, στο φόντο της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

«Η ζήτηση φυσικού αερίου, ιδιαίτερα στις προηγμένες οικονομίες, υποχωρεί» εξήγησε ο Μπιρόλ κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του οργανισμού στην οποία διαπιστώνεται «βαθιά αναπροσαρμογή» των παγκόσμιων αγορών της ενέργειας.

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αναδεικνύει μία παράδοξη και θετική συνέπεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία: οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναμένεται να φθάσουν στην κορύφωσή τους το 2025 , μετά την αύξηση και την επιτάχυνση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οκτώ ημέρες πριν από την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα COP27, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί στην ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύεται σήμερα για χάσματα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών ως προς τις επενδύσεις στις απανθρακοποιημένες πηγές ενέργειας καλώντας σε μία «σημαντική διεθνή προσπάθεια» για την μείωση αυτού του ανησυχητικού χάσματος.

«Οι απαντήσεις των κυβερνήσεων παντού στον κόσμο σε αυτή την ενεργειακή κρίση παραπέμπει σε μία ιστορική καμπή»: «Η κρίση αυτή έχει στην πράξη επιταχύνει την μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια», δήλωσε ο Φάτιχ Μπιρόλ κατά την διάρκεια της online συνέντευξης Τύπου.

«Οι αγορές της ενέργειας και οι δημόσιες πολιτικές έχουν αλλάξει από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όχι μόνο πρόσκαιρα, αλλά για τις επόμενες δεκαετίες», αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού.

Την ώρα που ορισμένες χώρες επιδιώκουν ενεργά την αύξηση ή την διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας τους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – ενέργεια προερχόμενη από ορυκτά καύσιμα που προκαλεί μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – πολλοί εξετάζουν την επιτάχυνση των δομικών αλλαγών προς καθαρές μορφές ενέργειας, τονίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα