ΑΘΗΝΑ
06:55
|
27.04.2024
Η Εξεταστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε χθες ότι η εν εξελίξει έρευνα εναντίον του Ισραήλ θα αρχίσει να ερευνά τις κατηγορίες για απαρτχάιντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Εξεταστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε χθες ότι η εν εξελίξει έρευνα εναντίον του Ισραήλ θα αρχίσει να ερευνά τις κατηγορίες για απαρτχάιντ, ανέφεραν οι Times of Israel.

Κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη χθες, τα τρία μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι μελλοντικές εκθέσεις θα διερευνήσουν το απαρτχάιντ από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Middle East Monitor, η επιτροπή είπε ότι η έρευνα είχε επικεντρωθεί μέχρι στιγμής στα «πρωταρχικά αίτια» της σύγκρουσης, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι προκύπτουν από την παράνομη παρουσία του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Νάβι Πιλάι, πρώην επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ που προεδρεύει της επιτροπής, χαρακτήρισε το απαρτχάιντ «εκδήλωση της κατοχής».

Είπε: «Εστιάζουμε στη βασική αιτία που είναι η κατοχή και μέρος της έγκειται στο απαρτχάιντ. Θα φτάσουμε σε αυτό. Αυτή είναι η ομορφιά αυτής της αόριστης εντολής, μας δίνει το περιθώριο.»

Η επιτροπή συστάθηκε μετά την 11ήμερη ισραηλινή επίθεση τον Μάιο του 2021, κατά την οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άμαχοι, δεκάδες χιλιάδες εκτοπίστηκαν, σπίτια και ζωτικής σημασίας υποδομές καταστράφηκαν και η παροχή βασικών υπηρεσιών διαταράχθηκε σοβαρά.

Το μέλος της Επιτροπής Μιλούν Κοθάρι είπε επίσης ότι ο ανοιχτός χαρακτήρας της έρευνας της επέτρεψε να εξετάσει την κατηγορία του απαρτχάιντ. «Θα φτάσουμε σε αυτό γιατί έχουμε πολλά χρόνια και ζητήματα να εξετάσουμε», είπε.

«Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη μια συνολική προσέγγιση, επομένως πρέπει να εξετάσουμε τα ζητήματα της αποικιοκρατίας των εποίκων», πρόσθεσε ο Κοθάρι. «Το ίδιο το απαρτχάιντ είναι ένα πολύ χρήσιμο παράδειγμα, επομένως έχουμε μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση, αλλά σίγουρα θα το φτάσουμε».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, 143 κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης που επιβεβαιώνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα μονομερούς προσάρτησης εδάφους ενός κράτους από άλλο κράτος αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η Εξεταστική Επιτροπή αφιέρωσε σημαντικό μέρος της έκθεσής της στην ανασκόπηση του αντίκτυπου των πολιτικών κατοχής και de facto προσάρτησης του Ισραήλ στα παλαιστινιακά ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνοντας το καταναγκαστικό περιβάλλον που αποσκοπεί να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση ορισμένων περιοχών.

Στις 27 Μαΐου 2021, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμφώνησε να ιδρύσει μια συνεχή, ανεξάρτητη, διεθνή εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει όλες τις εικαζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και στο Ισραήλ. έως και από τις 13 Απριλίου 2021.

Η επιτροπή έχει δημοσιεύσει αρκετές εκθέσεις από τη σύστασή της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα