ΑΘΗΝΑ
01:44
|
08.09.2024
Η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία, η οποία έχει επιτρέψει την εξαγωγή πάνω από 9 εκ. τόνων σιτηρών, το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δυτικοί αξιωματούχοι καλούν τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της να αποχωρήσει από μια συμφωνία η οποία επέτρεπε ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών, έπειτα από την επίθεση με drone που δέχτηκαν πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία.

Όπως όριζε η συμφωνία, που υπογράφηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον Ιούλιο με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, η Μόσχα επέτρεψε σε πλοία που μετέφεραν σιτηρά να εγκαταλείπουν τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία έχει ήδη επιτρέψει την εξαγωγή περισσότερων από 9 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών και επρόκειτο να ανανεωθεί τη 19η Νοεμβρίου.

Η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία το Σάββατο, μπλοκάροντας ουσιαστικά τις αποστολές από την Ουκρανία, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε τρομοκρατική επίθεση με drones στο αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία.

«Η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θέτει σε κίνδυνο την κύρια οδό εξαγωγής των τόσο απαραίτητων σιτηρών και λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, στο Twitter.

Το κέντρο που συντονίζει την επιμελητεία της συμφωνίας (JCC) δήλωσε πως δεν έχουν προγραμματιστεί μεταφορές για σήμερα. «Δεν έχει επιτευχθεί κοινή συμφωνία στο JCC για την κίνηση των εισερχόμενων και εξερχόμενων πλοίων την 30η Οκτωβρίου», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. «Υπάρχουν περισσότερα από δέκα πλοία τόσο εξερχόμενα όσο και εισερχόμενα που περιμένουν να εισέλθουν στον διάδρομο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε το Σάββατο την κίνηση «απλώς σκανδαλώδη», λέγοντας ότι θα αυξήσει την πείνα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι μετατρέπει τα τρόφιμα σε όπλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις εκρήξεις 220 χιλιόμετρα μακριά από τον διάδρομο σιτηρών ως «ψευδές πρόσχημα» για μια κίνηση που προοριζόταν εδώ και καιρό, χωρίς να παρέχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Ο Στεφάν Ντουτζάρικ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι ο παγκόσμιος οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές και είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα εμπόδιζε την συμφωνία.

«Ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να σταματήσει να μετατρέπει τα τρόφιμα σε όπλο και να τερματίσει τον παράνομο πόλεμό του στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. «Καλούμε τη Ρωσία να επανεξετάσει την απόφασή της και να ανανεώσει επειγόντως τη συμφωνία, επιτρέποντας στα τρόφιμα να φτάσουν σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα