ΑΘΗΝΑ
06:56
|
17.11.2024
O Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η ΕΕ θα επιστρέψει 300 δισ. ευρώ σε δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αν η Μόσχα συμμετάσχει στο εγχείρημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια ως εγγύηση και θα επιστρέψει 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εάν η Μόσχα αποφασίσει οικειοθελώς να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας στο γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke, δήλωσε ότι 300 δισεκατομμύρια ευρώ δεν θα ήταν αρκετά για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ωστόσο δεν απέκλεισε τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε ζητήσει συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα μέσα χρήσης ρωσικών πόρων για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της Ουκρανίας.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο νομικό ζήτημα. Και έτσι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Όλοι μας θα πρέπει να περάσουμε από αυτά τα ερωτήματα. Τι είναι εφικτό, τι δεν είναι εφικτό αν εμμένετε στο κράτος δικαίου;» δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, την 25η Οκτωβρίου αναφερόμενος στη χρήση δεσμευμένων ρωσικών κεφαλαίων από τη Δύση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή εργάζεται σκληρά για να κατανοήσει το πρόβλημα και να βρει μια ιδέα για το πώς να δράσει και τι να κάνει», πρόσθεσε στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Εμπειρογνωμόνων για την Ανάκαμψη, την Ανασυγκρότηση και τον Εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας στο Βερολίνο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται τώρα στην αρχή «κάτι πρωτοφανούς», υπογράμμισε ο Σολτς, σημειώνοντας ότι δεν αναμένει ότι το μπλοκ των 27 εθνών θα καταλήξει σύντομα σε απόφαση για το θέμα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες εργάζονται ήδη για το θέμα και έχουν ήδη δημιουργήσει μια ειδική ομάδα που εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης ρωσικών πόρων για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες επέβαλαν διάφορες μορφές κυρώσεων στη Ρωσία, από την απαγόρευση του ρωσικού χρυσού έως την απομάκρυνση των τραπεζών της από το διεθνές νομισματικό σύστημα SWIFT και το «πάγωμα» περίπου του 50% από τα ξένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, δηλαδή σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας η ΕΕ έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν όχι μόνο σε ρωσικούς θεσμούς, αλλά και σε Ρώσους υπηκόους.

«Το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι μία από τις μεγαλύτερες κλοπές στην ιστορία. Το παράδοξο είναι ότι οι δράστες αυτού του εγκλήματος είναι εκείνοι που έχουν αναλάβει νωρίτερα την ευθύνη για τη διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής», δήλωσε τον Ιούνιο ο αναπληρωτής γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ, προειδοποιώντας ότι η απόφαση της Δύσης θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του διεθνούς συστήματος νομισματικής διαχείρισης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΟΔΥ: Έρχονται μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος

Γεωργία: Εκλογική καταμέτρηση τέλος-Αδιαμφισβήτητη νίκη του κυβερνώντος κόμματος

Το τέλος του πολέμου, ο «ειρηνιστής» Τραμπ και άλλα παραμύθια από τις Ουκρανικές Στέπες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαγράφει τον Αντώνη Σαμαρά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα